Blokker gaat 10 procent minder mensen ontslaan. Eerder werd aangekondigd om 440 arbeidsplaatsen te schrappen, dat worden er nu 397.

Dat laten FNV Handel en CNV Dienstenbond woensdag aan NU.nl weten. De vakbonden hadden een gesprek met de winkelketen.

Volgens CNV-onderhandelaar Roos Rahimi wordt er gekeken naar de mogelijkheden om kansrijke winkels van Blokker in oppervlakte uit te breiden waardoor ook meer personeel nodig is.   

De werknemersorganisaties zijn blij dat er nu meer werknemers zijn die hun baan kunnen behouden, maar zij blijven erg kritisch op de plannen van Blokker om vaste contracten in te ruilen voor flexibele arbeidskrachten.

"We zijn het er volledig mee oneens dat vaste medewerkers worden ontslagen terwijl er voor andere functies flexibele krachten worden aangenomen", zegt FNV Handel-bestuurder Twan van Lieshout.  

Flex

Een woordvoerster van Blokker benadrukt dat het hier om verschillende functies gaat. "De reorganisatie betreft de verkoopmedewerkers, die hebben een andere functie dan de zogenaamde hulpkrachten die bijvoorbeeld 's avonds werken."

Blokker wil met de hulpkrachten meer meebewegen met het veranderende koopgedrag van consumenten. Volgens de zegsvrouw is dat essentieel voor de toekomst van het bedrijf. "We zien dat steeds meer mensen zaterdagavond online aankopen doen, maar op maandagmiddag is het weer rustig. Daar moeten wij op inspelen."   

Blokker heeft ook een aantal mensen verkeerd geïnformeerd dat zij boventallig zijn, de winkelketen heeft dit direct weer hersteld. De vakbonden spreken van een slordige fout. 

Deze werknemers vallen buiten het aantal om dat nu wordt teruggeschroefd. Hoeveel mensen verkeerd zijn geïnformeerd is niet bekend.

De voortgang over een sociaal plan verloopt wel voorspoedig, laten de bonden en Blokker weten. Op 18 maart staat er weer een overleg gepland tussen de partijen.

Schrappen

Blokker zag zich eerder genoodzaakt 440 van de 7.200 arbeidsplaatsen te schrappen. Daarmee speelt de winkelketen in op de veranderende omstandigheden in de detailhandel.

Sinds consumenten minder geld uitgeven vanwege de financiële crisis, heeft de detailhandel het moeilijk. Ook de opkomst van online winkelen speelt de sector parten.

Blokker hoeft nog geen vestigingen te sluiten, maar de onderneming heeft wel te maken met een dalende omzet. Naast het schrappen van banen, worden de vijfhonderd eigen vestigingen en honderd franchisewinkels van Blokker vernieuwd.  

'Blokker voelt hete adem nieuwkomers in zijn nek' | Profiel Blokker | Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit