De reorganisatie die Royal Bank of Scotland (RBS) dinsdag aankondigde, is de zoveelste reorganisatie in korte tijd in de Nederlandse financiële sector.

Er komen de komende jaren in de branche duizenden banen te vervallen. De bankensector werd toch al zwaar getroffen werd door de aaneenschakeling van crises van de laatste jaren.

Doordat RBS zich vrijwel terugtrekt uit de Nederlandse markt, verliezen minstens zeshonderd mensen hun baan. Het gaat volgens de vakbonden vooral om werknemers die door de overname van de zakelijke tak van ABN Amro in dienst van de Britse bank zijn gekomen. Dat gebeurde in 2007.

De grote Nederlandse banken zijn stuk voor stuk bezig hun organisatie verder af te slanken. Dat doen de banken, omdat steeds meer mensen hun bankzaken online regelen. Daardoor vervallen veel kantoorfuncties.

ING

ING was eind november de laatste bank die een grote herstructurering aankondigde. Daar verdwijnen de komende jaren ongeveer zeventienhonderd van de in totaal zestienduizend Nederlandse banen. De ingreep volgt op eerdere reorganisaties waarbij al duizenden arbeidsplaatsen verloren gingen.

Kort daarvoor kondigde ABN Amro aan dat tot en met 2018 tussen de 650 en duizend banen komen te vervallen. De staatsbank, die door topman Gerrit Zalm wordt voorbereid op een terugkeer naar de beurs, sluit ongeveer een derde van zijn driehonderd kantoren.

Rabobank liet in april weten dat het ruim twaalfhonderd banen schrapt op het hoofdkantoor in Utrecht. Eerder was al aangekondigd dat de bank in totaal achtduizend arbeidsplaatsen wil wegbezuinigen bij zijn lokale kantoren.

Digitalisering

Verzekeraars ontkomen evenmin aan de voortsnellende digitalisering. Bovendien voedt de lage rente de noodzaak om kosten te blijven besparen. Achmea kondigde eind 2013 een reorganisatie aan die vierduizend mensen hun baan kost.

Aegon en Nationale-Nederlanden (NN) snoeiden al eerder in hun personeelsbestand. Datzelfde geldt voor het inmiddels genationaliseerde en opgesplitste SNS Reaal.

Royal Bank of Scotland schrapt bijna alle banen in Nederland

Banken over 20 jaar: 'Het worden IT-fabrieken' | Internetbankieren kost sector duizenden banen