De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in februari minder sterk gegroeid dan een maand eerder. 

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde van 54,1 in januari naar 52,2 in februari. Daarmee kwam de groei op het laagste punt uit in vijf maanden. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Volgens de Nevi hangt de minder sterke vooruitgang vooral samen met de zwakste productiestijging in vijf maanden. Dat kwam vooral door de kleinste toename van de nieuwe orders sinds september. De exportorders groeiden in het traagste tempo in zes maanden, aldus de vereniging.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk ging voor de veertiende maand op rij omlaag. De werkgelegenheid kromp voor het eerst in elf maanden, al bleef die daling beperkt, aldus de Nevi. Verder gingen de inkoop- en verkoopprijzen opnieuw omlaag en waren de levertijden langer.

Volgens de Nevi is er geen sprake van een echte verzwakking in de Nederlandse industrie, ondanks de minder sterke groei. "De industrie in Nederland draait op volle kracht. Het groeipatroon van de afgelopen maanden zet zich onverminderd door", stelde hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven in een toelichting op de cijfers.

Europa

De industrie van Ierland en Spanje is in februari opnieuw in een zeer matig tempo gegroeid. Voormalige probleemkinderen als Ierland en Spanje toonden daarbij weer een sterke verbetering, terwijl de krimp in de Franse industrie verergerde. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Markit.

De Ierse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in ruim vijftien jaar. De werkgelegenheid bij de fabrieken in het land groeide daardoor zelfs in het sterkste tempo sinds het voorjaar van 1998. In Spanje viel de groei weliswaar iets terug ten opzichte van de eerste maand van 2015, maar bleef de vooruitgang zeer sterk.

Duitsland en Italië boekten een matige groei, terwijl de activiteit in de Franse, Griekse en Oostenrijkse industrie verder achteruitging. Gemiddeld was de groei in de eurozone even sterk als in januari.

''Hopelijk zien we de komende maanden de industriële groei in alle landen versnellen'', zei Markit-hoofdeconoom Chris Williamson in een toelichting. ''De recente daling van de euro kan daarbij een duidelijke stimulans aan de export geven.''