Hoewel verschillende partijen interesse hebben getoond, was een doorstart van House of Shoes nagenoeg onmogelijk door onduidelijkheid over de voorraad.  

Dit schrijft de curator in het eerste faillissementsverslag.

De voorraadlijst van de bestuurders van het bedrijf was niet correct. Eerst werd er aangegeven dat er 48.000 paar schoenen in de winkels aanwezig waren. Na een hertelling bleek er een voorraad van 20.000 paar schoenen te zijn, maar het was onduidelijkheid wie daar precies recht op had.

De curator sprak af dat voor een bedrag van 100.000 euro er afstand werd gedaan van eventuele rechten op de voorraad. 

Verder was veel van de onderneming House of Shoes verdeeld over andere bedrijven na het eerste faillissement in 2013. Zo zijn de inventaris, de rechten op het intellectuele eigendom en de huurovereenkomsten bij verschillende BV’s ondergebracht die niet failliet zijn gegaan.

Curator Olaf Poorthuis vertelde daags na aanvraag van het bankroet van House of Shoes al dat hij weinig hoop had op een doorstart. "Gelet op de slechte economische situatie in de retail zijn de verwachtingen daarover niet hooggespannen", vertelde hij toen.

Oorzaak 

De precieze oorzaak voor het faillissement heeft de curator nog in onderzoek, maar de bestuurders halen de slechte marktomstandigheden in de retailmarkt aan. Door een combinatie van teruglopende verkopen en hoge huren kwam het concern in de problemen.

Volgens de laatste cijfers maakte House of Shoes in 2013 een verlies van ongeveer 1 miljoen euro op een omzet van 12,7 miljoen euro. Uit het verslag blijkt dat ABN Amro een vordering van 3,9 miljoen euro heeft op de failliete keten.  

Op het moment van het faillissement waren er in totaal 28 locaties van House of Shoes en werkten er ongeveer honderdtwintig mensen bij het concern.

Ontslagen 

Vrij kort na het bankroet werden de werknemers al ontslagen omdat er geen geld was om hun salarissen te betalen. De winkels bleven ook dicht.

Ook voor de grotere schoenenketen Schoenenreus lijkt een grote doorstart geen optie. Een week geleden vertelde de curator tegenover NU.nl dat het Amerikaanse CA Global Partners de exploitatie overneemt en een vrijblijvende doorstart onderzoekt.

Bij een eventuele doorstart zouden alleen de winstgevende winkels mee worden genomen. Dit zijn maar enkele tientallen van de in totaal 121 vestigingen in Nederland. 

'Schoenenbranche is niet met z'n tijd meegegaan' | 'Online niet het grootste probleem voor winkelketens'

Dit moet u weten over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | 'Retail, autodealers en winkelketens in vrije val in 2014'