De vakbonden hervatten komende dinsdagavond het overleg met V&D over loonsverlagingen voor het personeel van de warenhuisketen. 

Dit laat CNV-bestuurder Martijn den Heijer vrijdag weten. ''V&D heeft aangegeven een echt gesprek te willen zonder voorwaarden vooraf'', zegt Den Heijer. ''Ook wij willen graag weer om de tafel.''

"De eerste beweging zal van V&D moeten komen", zegt de FNV-bestuurder tegenover NU.nl. Hij legt uit dat de bijeenkomst vooral gebruikt gaat worden om de verhoudingen te normaliseren. Hiervoor werd door V&D altijd voorwaarden gesteld voor elke onderhandeling. 

Concrete uitkomsten verwacht hij nog niet. "We gaan eerst eens kijken waar we staan, maar het zal geen maanden moeten duren."

Een woordvoerster van V&D vindt het vooral belangrijk voor de medewerkers dat er in goed overleg een oplossing wordt gevonden voor de noodzaak de loonkosten te verminderen. ''We willen opnieuw het gesprek aangaan met de vakbonden om te bekijken wat de mogelijkheden zijn'', zo gaf ze aan. Over de inhoud van de gesprekken wilde ze geen uitspraken doen.

Kort geding 

Onlangs oordeelde de voorzieningenrechter in een kort geding dat V&D niet eenzijdig het loon mag verlagen van leden van de vakbonden FNV en CNV. V&D wil een salariskorting doorvoeren van 5,8 procent. 

V&D zei in hoger beroep te willen gaan tegen de uitspraak, maar ook ondertussen het gesprek te willen blijven voeren met de vakbewegingen. De woordvoerster van V&D liet weten dat voornemen voor een hoger beroep nog steeds overeind staat. Wanneer dit dient is nog niet bekend.

e warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit

Dossier V&D | Video: Terug in de tijd van V&D