Over heel 2014 boekte de horeca een omzetgroei van 5,6 procent een record. Het volume nam, na twee jaar met dalende verkopen, met 4,2 procent toe. 

 

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Hiermee bereikte de horeca in 2014 qua verkopen en overnachtingen het hoogste niveau sinds 2008. De prijsstijging was afgelopen jaar met 1,3 procent de laagste in jaren.

​Hotels, restaurants en cafés hebben in het vierde kwartaal van 2014 gezamelijk een omzetgroei van 1,7 procent geboekt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, nam met 1,5 procent toe. Het afgelopen kwartaal was voor de horeca het beste in vierenhalf jaar tijd. Sinds 2008 was er niet zoveel geld besteed in de horeca. 

Restaurants

In alle horecabranches nam de omzet toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Restaurants boekte de meeste omzetgroei met 2,7 procent en een stijging van het volume met 2,5 procent. 

Snackbars hadden ook een goed vierde kwartaal met een omzetgroei van 2,2 procent. Deze groei in omzet was groter dan in de voorgaande kwartalen in 2014. 

Hotels

Hotels boekte ook meer omzet, maar met een groei van 0,8 procent, is deze minder sterk dan in de eerste drie kwartalen van 2014. 

Cafés zetten ook meer om, maar het volume daalde licht. Cafés hebben sinds 2007 al last van teruglopende verkopen.

Horeca

Bron: CBS© NU.nl/Jolien de Vries