Europese banken hebben vorige maand meer leningen verstrekt aan bedrijven en huishoudens. 

Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag heeft gepubliceerd.

De kredietverlening aan de private sector groeide vorige maand met 0,5 procent, als wordt gecorrigeerd voor het herverpakken van leningen (securitisaties). Aan huishoudens werd bijna 1 procent meer krediet verstrekt. Bedrijven ontvingen 0,9 procent minder leningen dan een maand eerder.

Volgens econoom Teunis Brosens van ING wijzen de cijfers erop dat er een einde komt aan de al twee jaar durende krimp van de kredietverlening. Het herstel loopt daarbij volgens hem langs het gebruikelijke pad. Leningen aan huishoudens groeien daarbij eerder, terwijl de kredietverlening aan bedrijven daar achteraan loopt.

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) groeide vorige maand met 4,1 procent. Dat is het hoogste peil in bijna zes jaar. De geldhoeveelheid wordt gezien als graadmeter voor de toekomstige inflatie.

De stevige groei duidt volgens Brosens echter niet op een spoedige toename van de geldontwaarding. Door de enorme daling van de olieprijs blijft de inflatie naar verwachting voorlopig bijzonder laag.