Nederlandse horecaondernemers houden zich steeds beter aan het rookverbod, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat stelt de toezichthouder woensdag.

Bij restaurants, cafetaria’s, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur is de naleving inmiddels bijna 100 procent. Cafés en discotheken blijven met 74 procent nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd.

Het onderzoek is in september en oktober 2014 onder circa negenhonderd horecabedrijven in 25 gemeenten uitgevoerd door bureau Intraval.

Inspecteurs van de NVWA hebben in 2014 bijna 23.000 rookinspecties uitgevoerd. Hierbij zijn 619 schriftelijke waarschuwingen en 1.578 boetes uitgedeeld.

Boetes

Het overgrote deel van de boetes ging naar cafés en discotheken. De boete voor een eerste overtreding bedraagt 600 euro. Bij herhaling kan dit oplopen tot 4.500 euro.

Opvallend is dat de helft van de kleine cafés waar tot 10 oktober 2014 nog wel mocht worden gerookt, vóór die datum al rookvrij was.

Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel per 10 oktober 2014 komen te vervallen en geldt het rookverbod in de hele horeca.

Op 5 februari is de overheidscampagne Alle horeca rookvrij gestart om het publiek en de ondernemers te informeren.

Meeroken

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken twintigduizend per jaar.

Ook hebben meerokers 20 tot 30 procent meer kans op een ziekte aan het hart. Rookcontroles blijven daarom een prioriteit van de NVWA.