De Raad van State heeft de bezwaren van ondernemers met coffeeshops, gokhallen en seksshops in het Amsterdamse Wallengebied afgewezen. Ze waren het niet eens met de 'opschoningsplannen' van de gemeente. 

Volgens de Raad van State hoeft de gemeente niets veranderen aan het bestemmingsplan '1012'. 

In juni 2013 stelde de gemeenteraad definitief het nieuwe bestemmingsplan voor postcodegebied 1012 vast, waarin korte metten wordt gemaakt met bedrijven die een aanzuigende werking hebben op criminele activiteiten. Bordelen worden opgekocht, coffeeshops en gokhallen moeten verdwijnen.

In een laatste poging zich tegen de plannen te verzetten, wendde een tiental ondernemers uit het gebied zich tot de Raad van State met bezwaren tegen de wijziging van het bestemmingsplan. De meeste van die bezwaren werden woensdag afgewezen.

Wijzigingen

Beroepen van onder meer De Bijenkorf en Hotel de L'Europe werden wel gegrond verklaard. Ook moet de gemeenteraad van de Raad van State de plannen op een aantal onderdelen wijzigen.

De meeste ondernemers was het te doen om de bestemming die hun panden in het nieuwe bestemmingsplan kregen toegekend.

Zo zien de eigenaren van enkele coffee- en smartshops lieven dat hun panden een café-bestemming krijgen dan dat ze als restaurant mogen worden uitgebaat, omdat dat rendabeler zou zijn. De Raad van State achtte die betogen ongegrond.