Nederlandse bedrijven die deelnemen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) vinden dat zij te veel van hun omzet moeten afdragen aan de Nederlandse staat voor de ontwikkeling van het gevechtstoestel. 

Dat bevestigt Ron Nulkes, directeur van belangenvereniging Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) woensdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Momenteel draagt de industrie 2 procent van de opbrengsten af aan de ontwikkeling van het toestel. Dat percentage loopt op den duur op naar 4,1 procent. Nulkes zei het afdrachtpercentage nog steeds ''hoog'' te vinden.

Dat schaadt volgens hem ook de concurrentiepositie van de bedrijven. Hij tornt overigens niet aan de totale som van 105 miljoen euro die de industrie als geheel bijdraagt.

Al in 2002, toen besloten werd dat Nederland zou meedoen aan de ontwikkeling van de opvolger van de F-16, was bekend dat de industrie een deel van de omzet zou afdragen.

Donderdag zal de vaste commissie Defensie in de Tweede Kamer voor de laatste keer praten over de JSF, alvorens Nederland het contract tekent voor de aanschaf van de eerste toestellen.