Vleesbedrijf VION heeft in 2014 financieel aanzienlijk beter gepresteerd dan een jaar eerder. Dat meldde het bedrijf woensdag desgevraagd. 

Een woordvoerder van het concern sprak van een trendbreuk in vergelijking met voorgaande jaren.

VION openbaart ''binnenkort" de jaarcijfers, dus concrete cijfers gaf de zegsman niet. De onderneming boekte in 2013 een nettowinst van 516 miljoen euro op een omzet van 7 miljard euro, maar die was volledig toe te schrijven aan de opbrengst van de verkoop van onderdelen.

De voortgezette activiteiten leverden destijds een operationeel verlies op van 139 miljoen euro bij een omzet van 5 miljard euro.

Volgens het Financieele Dagblad heeft Vion de plannen om het bedrijf te verkopen in de ijskast gezet. Door de betere prestaties zou de directie zelf alsnog het concern willen saneren. 

Meevaller 

Vion heeft onder andere een meevaller gekregen doordat de varkens die worden ingekocht goedkoper zijn geworden. Het concern wist verder de kosten te verlagen. Voor Vion blijft een drempel dat de bank het bedrijf op de afdeling bijzonder beheer houdt.

VION is een van de grootste vleesbedrijven in Europa en kampt de laatste jaren met financiële tegenslagen en vleesschandalen. De onderneming raakte eerder ernstig in opspraak omdat er zou worden gesjoemeld met vlees. Verschillende mislukte overnames brachten VION daarbij in financiële nood.