Er komen voorlopig geen stakingen in ziekenhuizen. Verpleegkundigen en andere medewerkers dreigden eerder het werk neer te leggen, omdat de cao-onderhandelingen met de werkgevers stilliggen.

Het overleg over de cao wordt volgende week dinsdag hervat, laten de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten.

Eventuele acties zijn niet helemaal uit te sluiten. ''We gaan geen acties voeren als we nog in overleg zijn. Maar het overleg kan zomaar weer mislukken", zegt onderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.

"Daarom gaan we door met voorbereiden en stoppen we pas als er een fatsoenlijk akkoord ligt. Ons ultimatum is 9 maart."

De vakbonden en de werkgevers konden het in november ondanks tien onderhandelingsrondes niet eens worden over een nieuwe cao. Sindsdien ligt het overleg stil.

Onzin

De vakbonden zeggen dat de werkgevers hun laatste bod van november hebben ingetrokken. Maar dat is onzin, zegt de NVZ.

''Het is andersom. De vakbonden zijn ingegaan op onze uitnodiging om te praten binnen de kaders van het eindbod. Dat bod is heel erg acceptabel, maar het is ook beperkt houdbaar'', zegt een woordvoerder.

Loonsverhoging

De vakbonden willen meer loonsverhoging dan de ziekenhuizen bieden. Ook eisen ze minder flexwerk en meer vaste banen. Verder zouden ziekenhuismedewerkers het recht moeten krijgen cursussen te volgen, zodat ze ''aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt''.

De bonden vinden dat de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden slechter worden door het aanbod van de werkgevers.

Bij de ziekenhuizen in Nederland werken ongeveer 190.000 mensen.