De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een onderzoek ingesteld naar mogelijke omkoping bij de aanschaf van nieuwe Sprinters.

Dat meldt nieuwszender RTL Nieuws dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Een externe adviseur zou vertrouwelijke documenten van de NS hebben verkocht aan treinfabrikant Bombardier. Hij zou daar tussen de 5.000 en 10.000 euro voor hebben gekregen.

Een woordvoerder van de NS bevestigt aan NU.nl dat er een onderzoek naar de adviseur loopt. De man is op non-actief gesteld.

Wanneer het onderzoek afgerond zal zijn, is nog niet duidelijk. Volgens de woordvoerder wil de NS het onderzoek "grondig doen, maar ook zo snel als mogelijk".

In het belang van het onderzoek kan hij nog niet zeggen hoe de mogelijke omkoping intern aan het licht is gekomen. In een officiële verklaring stelt NS onlangs te zijn "geïnformeerd".

De adviseur was namens de NS betrokken bij de aankoop van 118 treinen, de zogenoemde Sprinters Nieuwe Generatie. De deal heeft een waarde van 500 miljoen euro. De treinen worden in 2018 opgeleverd.

Aanwijzingen

De NS heeft volgens de nieuwszender "sterke aanwijzingen" dat de man in 2012 de documenten heeft gelekt. Overigens stapte het Canadese bedrijf Bombardier vroegtijdig uit de aanbestedingsprocedure. CAF uit Spanje heeft de opdracht uiteindelijk in 2014 gekregen.

"NS neemt dit signaal zeer serieus en heeft daarom per direct het contract met deze consultant opgeschort en hem de toegang tot het pand en de IT-systemen ontzegd", stelt het spoorwegbedrijf in de reactie.

Een gespecialiseerd onderzoeksbureau is bij het onderzoek betrokken en een externe advocaat zal het onderzoek leiden. De onderzoekers zullen kijken naar "alle werkzaamheden die deze consultant over de afgelopen jaren voor NS heeft verricht".

Video: NS onderzoekt mogelijke corruptie

Integriteit

"NS hanteert strakke normen voor integriteit, die ook gelden voor externen die namens NS werken. De vermeende praktijken zijn voor NS onacceptabel en zijn in flagrante strijd met onze principes." 

Als het onderzoek naar de adviseur is afgerond, bekijkt het spoorwegbedrijf of verdere maatregelen noodzakelijk zijn. Als het nodig is, draagt de NS het dossier over aan het Openbaar Ministerie (OM).

Opspraak

De man in kwestie raakte eerder ook in opspraak toen hij toezicht hield op de bouw van de Fyra in Italië, meent RTL Nieuws. Hij zou in die periode nonchalante tweets hebben verstuurd over zijn verblijf in Italië.

Hij schreef in 2013 namens de NS en de Belgische vervoerder NMBS een brief met de boodschap dat de Fyra-treinen ondanks de mankementen afgenomen zouden worden. Kort daarna trok NMBS zich terug uit het project.

De advocaat van de verdachte laat aan de nieuwszender weten dat hij niet op de berichtgeving wil reageren.

De Canadese treinbouwer Bombardier zegt omkoping niet te tolereren. Ook dat bedrijf stelt een intern onderzoek in.