Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de overheid en toezichthouders moeten stoppen met het straffen van de financiële sector. 

Dat zal voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW dinsdagavond betogen op een discussiebijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort.

De financiële sector zou in de afgelopen jaren door de overheid en toezichthouders op de strafbank zijn gezet. Maar volgens De Boer schieten we onszelf daarmee in de voet. Kansen op groei zouden zo onbenut blijven.

Met een historie van meer dan vierhonderd jaar kan het volgens De Boer niet zo zijn dat zeven magere jaren ''ons stekeblind maken voor de betekenis van de financiële sector voor de welvaart in Nederland''.

De werkgeversvoorman vindt dat banken klein worden gehouden en dat hen het licht in de ogen niet wordt gegund.

Imagoschade

Hij benadrukt verder dat de verzekeraars imagoschade hebben opgelopen en dat ze het vertrouwen niet makkelijk kunnen terugwinnen. Ondanks dat de verzekeraars orde op zaken hebben gesteld.

Voor de pensioensector zou hetzelfde gelden, omdat de verwachtingen over de pensioenen niet konden worden waargemaakt, stelt De Boer.

Roer om

De VNO-NCW-voorzitter noemt het tijd dat de financiële sector weer als groeisector wordt erkend. ''Het roer moet dan wel om. Natuurlijk hoort daar bij dat de klant centraal moet staan", aldus De Boer.

"Eigenlijk bedoelen we dan te zeggen dat de financiële producten niet voor verrassingen moeten zorgen bij klanten. Voor elke onderneming geldt dat er 'value for money' moet worden geboden. Maak daar als Nederlandse financiële sector een handelsmerk van.''