V&D zal de beoogde salarisvermindering op dit moment niet doorvoeren. Ook de salarissen van medewerkers die niet lid van een vakbond zijn, zullen vooralsnog niet met 5,8 procent verlaagd worden.

Dit laat het warenhuisconcern dinsdag weten.

Maandag bepaalde de voorzieningenrechter in een kort geding dat de loonmaatregel niet eenzijdig doorgevoerd mag worden bij leden van de vakbeweging FNV en vakcentrale CNV. Nu zegt het bedrijf dat bij alle vijfduizend medewerkers nog niet te doen.

V&D gaat wel in hoger beroep tegen dit vonnis en wil ondertussen in gesprek blijven met de bonden om tot een oplossing te komen. Het is nog niet bekend wanneer het beroep dient.

Redding

Dinsdag werd ook duidelijk dat het verbod op de loonsverlaging de redding van het warenhuisconcern voorlopig niet in gevaar brengt. Dat bleek uit een nieuwsbrief van topman Don Roach aan het personeel.

''De financiering die onlangs is rondgekomen met de aandeelhouder, de banken en de vastgoedeigenaren wordt in deze fase niet beïnvloed'', schrijft hij. Roach voegt eraan toe dat het ''nog wel'' nodig is de loonkosten structureel naar beneden te brengen.

Roach schrijft verder in de maandag verstuurde nieuwsbrief dat het concern ook kijkt ''naar diverse alternatieven om het niveau van de kostenstructuur te verlagen.

''De intentie hierbij is om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden om onze klanten blijvend een goede service te kunnen bieden, zoals bedoeld in het aangekondigde herstructureringsplan'', aldus de topman.

Onwerkbaar

Vakbond FNV noemt de beslissing van V&D om nu af te zien van een salarisverlaging voor alle vijfduizend werknemers ''het enig juiste besluit''. 

Het zou bovendien onwerkbaar zijn om de verlaging alleen bij een deel van het personeel door te voeren, stelt FNV-bestuurder Niels Suijker. ''V&D weet niet van iedereen wie vakbondslid is, dus ze kunnen het onderscheid niet maken.'' 

FNV zegt dat sinds medio januari zeker zestig tot zeventig V&D-medewerkers zich als nieuw vakbondslid hebben aangemeld.

Ook Martijn den Heijer van Dienstenbond CNV spreekt van een ''voorlopig mooie uitkomst''. CNV hield dinsdag nog een actie bij de V&D-vestiging in Amsterdam. Ook CNV heeft de afgelopen weken heel wat nieuwe leden erbij gekregen, zegt hij.

Reddingsplan

De loonmaatregelen zijn onderdeel van het totale reddingsplan waarin ook afspraken zijn gemaakt over huurverlaging met de winkeleigenaren.

Zonder deze noodgrepen ziet de toekomst van de 63 V&D-vestigingen er somber uit. Het bedrijf kampt al jaren met flinke verliezen.

Docdata laat dinsdag weten dat het wel goed gaat met de onlineverkoop van V&D. De dienstverlener handelt de verkopen via de webwinkel van V&D af.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit

Dossier V&D | Video: Terug in de tijd van V&D