De Duitse economie is in het vierde kwartaal van 2014 met 0,7 procent gegroeid op kwartaalbasis. Dat blijkt uit definitieve cijfers die dinsdag werden gepubliceerd door het Duitse federale statistiekbureau.

Het cijfer komt overeen met een eerdere raming. De grootste economie van Europa profiteerde van de hogere consumentenbestedingen, de gestegen bedrijfsinvesteringen en een toegenomen export. In het derde kwartaal van vorig jaar bleef de groei nog steken op 0,1 procent.

Over heel 2014 ging de economie van Duitsland met 1,6 procent vooruit.

Begrotingsoverschot

Het statistiekbureau meldde verder dat het Duitse begrotingsoverschot vorig jaar is uitgekomen op circa 18 miljard euro, ofwel een overschot van 0,6 procent van het Duitse bruto binnenlands product (bbp). In 2013 en 2012 was dat nog een plus van 0,1 procent. In 2011 was er een tekort van 0,9 procent.

Daarmee voldoet Duitsland ruimschoots aan de Europese begrotingsregels, die een tekort van maximaal 3 procent van het bbp voorschrijven.

Volgens het statistiekbureau werd voor het eerst sinds de Duitse hereniging op alle overheidsniveaus een begrotingsoverschot gerealiseerd.