Verzekeraar ASR schrapt de komende drie jaar honderd van de tweehonderd banen bij de levensverzekeringsactiviteiten.

Dat maakte het genationaliseerde bedrijf dinsdag bekend.

De markt voor levensverzekeringen staat al lange tijd onder druk en ASR zag de winst en omzet hier vorig jaar ook verder teruglopen. ''De markt krimpt en daar moeten we het bedrijf op aanpassen'', zei bestuursvoorzitter Jos Baeten in een toelichting.

ASR heeft in totaal ruim 3.500 werknemers in dienst.

Winst

De verzekeraar heeft zijn winst vorig jaar dankzij bezuinigingen en betere beleggingsresultaten stevig weten op te voeren. Ook de resultaten van de schadeverzekeringen verbeterden, terwijl de markt voor levensverzekeringen onveranderd moeilijk bleef.

ASR zag zijn nettowinst in 2014 met 100 miljoen euro oplopen naar 381 miljoen euro. De inkomsten uit premies zakten daarbij met 3,5 procent tot 3,8 miljard euro. De omzet uit schadeverzekeringen was stabiel, die van de levensverzekeringen zakte met 7 procent.

Topman Jos Baeten noemde 2014 ''in alle opzichten'' een goed jaar. Het moederbedrijf van merken als ASR, De Amersfoortse, Europeesche verzekeringen en Ditzo moet op termijn weer op eigen benen gaan staan. Over de start van het privatiseringsproces heeft het ministerie van Financiën echter nog geen besluit genomen.

Dividend

De overheid krijgt over 2014 een dividend van 138,9 miljoen euro van ASR. Daarmee vloeit 40 procent van de winst in de schatkist.

ASR wist de resultaten vorig jaar vooral bij de schadeverzekeringen te verbeteren. Dankzij een ''proactief schadebeheer'' en gunstiger weersomstandigheden namen de kosten hier af en steeg de nettowinst naar 148 miljoen euro. In totaal werd ruim 1,6 miljard euro aan schade vergoed.

De winst van het onderdeel Leven zakte met 30 procent naar 258 miljoen euro. Het bedrijf verkocht wel meer nieuwe pensioenproducten, maar de krimp bij individuele levensverzekeringen zette onverminderd door.

De niet-verzekeringsonderdelen zoals ASR Bank, hypotheken en vastgoed zorgden voor een verlies van 25 miljoen euro. Ondanks de lage rente groeide de spaargeldportefeuille. Het marktaandeel op de hypotheekmarkt nam af.