De Europese Commissie moet met een breder ondersteuningspakket komen voor boeren die door het Russische embargo op Europees varkensvlees met lage prijzen kampen. 

Dat meldt het Platform Varkensketen (COV, NVV, LTO en Nevedi) maandag in een reactie op de aangekondigde steunmaatregelen.

Europees Commissaris Phil Hogan (Landbouw) zei zondag dat er via opslag een aanzienlijke hoeveelheid vlees uit de markt moet worden gehaald. Daarmee kan de financiële situatie van de boeren worden gestabiliseerd en kan het herstel van de prijzen worden gestimuleerd.

Het Platform is blij met de toezeggingen van Hogan, maar meent dat de voorgestelde regeling onvoldoende is. Met name de vettere delen van het varken komen in de voorstellen van Hogan niet in aanmerking voor opslagondersteuning, wat volgens vakbond NVV een tekortkoming is.

''Dat zijn veelal de delen die naar Rusland werden geëxporteerd", aldus Eric Douma van de NVV. ''En juist die kunnen we in de Europese markt moeilijk kwijt."

Eerder pleitten LTO en NVV onder meer voor stimulering van export van varkensvlees naar landen buiten de EU. Daarnaast zou er de mogelijkheid moeten zijn om vlees eerder op de markt te brengen, mocht daar vraag naar zijn. Die flexibiliteit is er volgens de NVV nu nog niet.