De Europese Commissie helpt varkensboeren die door een Russische embargo alleen lage prijzen voor hun product kunnen krijgen. Er komen daarom steunmaatregelen voor de opslag van het varkensvlees.

Dat laat Europees Commissaris Phil Logan (Landbouw) weten tijdens een ontmoeting met varkensboeren op de landbouwbeurs in Parijs.

Volgens de Ier Logan moet er een aanzienlijke hoeveelheid vlees uit de markt worden gehaald, zodat de financiële situatie van de boeren stabiel kan worden gehouden. Dit moet het herstel van de prijzen stimuleren.

Moskou kondigde begin vorig jaar een invoerverbod van varkensvlees uit de EU-landen af. De uitbraak van Afrikaanse varkensgriep in Litouwen werd als reden gegeven. EU-lidstaat Litouwen grenst aan Rusland.

De EU is tegen de maatregel in beroep gegaan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De uitvoer van varkensvlees uit de EU had in 2013 en waarde van ongeveer 1 miljard euro.

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, juichte de beslissing van de Europese Commissie toe. Samen met andere Europese ministers van Landbouw heeft hij gepleit voor maatregelen om de gevolgen van het Russische embargo te verzachten.