De Amerikaanse investeringsmaatschappij CA Global Partners heeft de voorraad en de bedrijfsmiddelen van het failliete Schoenenreus gekocht. Het fonds gaat onderzoeken of het ook verder wil met de keten, maar waarschijnlijk is voor een groot deel van de vestigingen geen toekomst.

Dit vertelt curator Bas van Dooren tegenover NU.nl. "Het is geen doorstart in de eigenlijke zin van het woord", legt hij uit. "Maar het kan het nog wel worden."

CA Global heeft de intentie geuit te onderzoeken of een echte doorstart mogelijk is, maar daartoe heeft de investeerder geen verplichting. "Men heeft goede intenties", stelt de curator.

In alle waarschijnlijkheid gaat maar een fractie van het totale aantal winkels mee in een doorstart. Het fonds wil met alleen de best renderende vestigingen verder. "Per definitie is dit een gering aantal", aldus Van Dooren.

Van de honderdtwintig vestigingen van Schoenenreus, waren er zeventig verliesgevend. Een potentiële investeerder concludeerde na onderzoek dat het geld aan alle kanten van het bedrijf uitlekte.

Contracten 

Medio maart lopen de contracten voor het personeel af. Van Dooren verwacht dat de winkels daarna nog open blijven om de voorraden te verkopen. De keten heeft in totaal 121 winkels in Nederland en er werken ongeveer duizend mensen. 

Schoenenreus vroeg begin dit jaar uitstel van betaling aan. Er waren tien geïnteresseerden in de schoenenverkoper, die vorige maand failliet werd verklaard.

De helft bleek geen serieuze interesse te hebben. Veel andere partijen in de retailsector haakten af vanwege de omvang van Schoenenreus.

Partijen

Uiteindelijk bleven twee partijen over die zich specialiseren in het opkopen van voorraden van failliete bedrijven. CA Global Partners doet met de investering voor het eerst zaken in Nederland, hoewel de investeerder al langer in Europa werkt.

Het begin van 2015 is getekend door financiële problemen bij winkelketens. Naast Schoenenreus is ook House of Shoes, met 28 winkels in Nederland, failliet verklaard. De kans op een doorstart voor deze keten zou klein zijn.

'Schoenenbranche is niet met z'n tijd meegegaan''Online niet het grootste probleem voor winkelketens'

Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit | Winkelketens die recentelijk failliet gingen