Nederland was afgelopen jaar wederom de belangrijkste exporteur naar Duitsland. 

Dat maakt de Nederlands-Duitse Handelskamer (NDHK) vrijdag bekend. In totaal kochten de oosterburen voor 88,1 miljard euro in bij Nederlandse bedrijven.

Met name de chemische industrie en de machinebouw konden goede cijfers overleggen. Zo werd voor 24,3 miljard euro aan minerale brandstoffen verkocht. Chemische producten droegen voor 16,9 miljard euro bij aan het totaal. Machines en elektrotechnische producten leverden de Nederlandse bedrijven 11,2 miljard euro op.

Na Nederland is China de grootste exporteur richting Duitsland. Het Chinese exportvolume groeide afgelopen jaar naar 79,3 miljard euro. Ook Frankrijk, de nummer drie met een exportvolume van 67,6 miljard euro, wist meer goederen af te zetten in Duitsland.

De totale export vanuit Nederland naar Duitsland was evenwel iets minder dan een jaar eerder. Omgekeerd importeerde Nederland wel meer producten uit Duitsland. Nederland kocht met name machines, onderdelen, elektrotechnische producten en voertuigen.

Als importland werd Nederland afgelopen jaar ingehaald door China en staat nu op plaats vijf. Ook Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kochten meer in bij de grootste economie van Europa.

Het totale handelsvolume (import en export) tussen Nederland en Duitsland kwam in 2014 uit op 161,3 miljard euro. Alleen Frankrijk (169,6 miljard euro) handelde meer over en weer met de Duitsers.