
Crowdfunding: de dertien beste projecten van 2014
Zo haalden zij meer dan 63 miljoen euro aan financiering op. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Van duurzame startup tot industrieel bedrijf en van kunstenaar tot ambachtelijke mkb'er: de kansen en mogelijkheden van crowdfunding worden in steeds meer sectoren ingezet.
Crowdfunding-adviesbureau Douw&Koren, dat onderzoek doet naar crowdfunding en organisaties begeleidt bij het succesvol inzetten ervan, zet voor NU.nl dertien toonaangevende crowdfundingprojecten van 2014 op een rij.
Deze top dertien laat zien hoe deze snelst groeiende vorm van financiering terrein wint in de meest uiteenlopende branches.
1. Toonaangevend overtroffen doelbedrag: Snappcar (via Oneplanetcrowd)
Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil. Zonde, want iemand anders kan er in de tussentijd goed gebruik van maken. Dit gegeven bracht initiatiefnemers Pascal Ontijd en Victor van Tol enige tijd terug op het idee een bedrijf op te richten dat het mogelijk maakt je eigen auto met anderen te delen: Snappcar.
Vanwege het succes en ongeveer 35.000 deelnemers in eigen land werd het voor Snappcar tijd voor een volgende stap: Europa. Via crowdfundingplatform Oneplanetcrowd presenteerden zij hun droom en werd een oproep voor 100.000 euro aan financiering aan het publiek voorgelegd. De 'Snappcrowd' stapte gretig in en het doelbedrag werd ruim overschreden. Snappcar haalde 560.125 euro op bij bijna vijfhonderd investeerders.
2. Toonaangevend industrieel project: Hillblock (via Geldvoorelkaar)
"Innovatief denken stopt niet bij de financiering", benadrukt Dorian Hill. Samen met haar vader voerde zij inmiddels drie crowdfundingcampagnes voor hun 'Hillblock'. Dat is een innovatieve dijksteen die golven tot 50 procent remt.
De drie campagnes leverden in totaal 900.000 euro op. In één van de campagnes trok Hillblock via het platform Geldvoorelkaar 457 investeerders aan in slechts 28 uur. Die legden in totaal 400.000 euro in.
De investeerders krijgen 7,5 procent rente per jaar en ontvangen daarnaast hun investering binnen vijf jaar terug. "Het bedrijf en de crowd leveren in een samenwerkingsverband meer op dan de som der delen. Crowdfunding staat volgens ons gelijk aan synergie", aldus Hill.
3. Toonaangevende campagne: Kromkommer (via Crowdaboutnow)
Een kromme komkommer, een misvormde wortel en een te dikke tomaat. Het zijn allemaal groenten die onze supermarkt niet halen en zonder pardon worden weggegooid. Pure verspilling, zo vonden Lisanne, Chantal en Jente. Onder de naam Kromkommer brengen ze soepen en delicatessen van deze "gekke groente" op de markt.
Via Crowdaboutnow nodigden ze iedereen uit om "gekke groente held" te worden en zo te helpen met de realisatie van een eigen soeplijn. De creatieve en duurzame boodschap van de campagne werd snel opgepikt en na 42 dagen behaalden de dames hun doelbedrag van 25.000 euro.
Na ongeveer drie maanden stond de teller zelfs op 31.765 euro en hadden maar liefst 837 funders zich aangesloten bij de zogenoemde Krommunity. Dankzij de betrokkenheid van het publiek, kon Kromkommer een aantal maanden later nogmaals gebruik maken van crowdfunding. Toen legden 618 funders een bedrag van 7.000 euro bij elkaar.
4. Toonaangevend aantal supporters: 'Tientje voor T. rex'
Er bleek 5 miljoen euro nodig te zijn om het skelet van een T. rex naar Naturalis te kunnen halen. Om een deel van deze kosten te dekken, startte het museum afgelopen jaar de actie 'Tientje voor T. rex'. Met bioloog Freek Vonk als boegbeeld van de campagne vroeg het museum haar bezoekers tientjes te doneren en de collectie-uitbreiding mede mogelijk te maken.
Ruim 23.000 funders sloten zich aan. Deze enorme belangstelling zorgde voor een gunstig bijeffect: "De vele donaties lieten zien dat er grote publieke waardering is voor het naar Nederland halen van T. rex. Dit heeft ertoe bijgedragen dat vele partijen -fondsen, overheden, bedrijven, vermogende particulieren- ons hebben gesteund en we bij elkaar 5 miljoen euro hebben weten op te halen", aldus Bouchra Filali van Naturalis.
5. Toonaangevende mkb'er: Bikken & Bakken (via Collin Crowdfund)
Bakker Jan van Riel wist in nog geen acht uur tijd 150.000 euro op te halen voor zijn nieuwe bakkerijformule Bikken & Bakken. Via Collin Crowdfund sloten 63 investeerders zich bij de mkb'er aan. Dankzij deze investeringen, in de vorm van een lening met maandelijkse aflossing, kan Van Riel binnenkort aan de slag.
Komend jaar hoopt de Tilburgse bakker de deuren van zijn ambachtelijke bakkerij en lunchroom te openen. De campagne voor Bikken & Bakken bewijst dat crowdfunding ook het mkb veel te bieden heeft.
6. Toonaangevende crowdfundingexpert: Wakawaka Base (via Kickstarter & Oneplanetcrowd)
Net als in het vorige crowdfunding-jaaroverzicht, kan ook dit keer Wakawaka niet ontbreken. Wakawaka, dat schitteren in Swahili betekent, startte met crowdfunding in 2011 om hun solar-ledlichten beschikbaar te kunnen stellen in derdewereldlanden.
De crowdfundingcampagne via Kickstarter trok destijds al de aandacht van onder meer Bill Clinton, Jesse Jackson en Al Gore. Het eerste succes smaakte naar meer en maakte dat Wakawaka in 2012 en 2013 in totaal bijna 700.000 euro ophaalde via campagnes op Symbid, Oneplanetcrowd en Kickstarter.
Ten behoeve van de nieuwe Wakawaka Base werden ook in 2014 twee campagnes gestart: één op Kickstarter en één op Oneplanetcrowd. Dit keer werd in totaal meer dan 300.000 euro opgehaald onder bijna drieduizend supporters. Wakawaka heeft inmiddels wereldwijd impact: meer dan 500.000 mensen in 26 landen maken gebruik van de producten.
7. Toonaangevend equity-project: Green Daddy (via Symbid)
Het is bekend dat de consument anno 2015 steeds meer behoefte heeft aan duurzame, groene alternatieven. De markt voor deze bewust gekozen producten groeit. De duurzame kledingproducent Green Daddy, die online kleding en huishoudartikelen van bamboetextiel verkoopt, zocht naar mogelijkheden om daar op in te kunnen springen.
Om niet alleen aan de groeiende vraag in Nederland te kunnen voldoen, maar de groene textielvariant ook in Europa beschikbaar te kunnen stellen, startte Green Daddy een crowdfundingcampagne via Symbid. Green Daddy zorgde voor een crowdfundingrecord in de vorm van aandelen en haalde binnen 48 uur 245.000 euro op.
8. Toonaangevend natuurproject: Dommelbimd (via Crowdfunding voor Natuur)
Toen afgelopen jaar een stukje Dommeldal in de omgeving Boxtel te koop werd gezet, besloten drie omwonenden zich hard te maken voor het behoud van het natuurgebied. Stichting Dommelbimd werd geboren.
Het drietal startte onder meer een crowdfunding actie via Crowdfunding voor Natuur. Het initiatief kon op de steun van 168 funders rekenen die symbolisch meters van het gebied konden kopen. In totaal werd 8.200 euro opgehaald.
De campagne voor Dommelbimd is een sprekend voorbeeld van burgers die via crowdfunding de touwtjes in handen nemen en zelfstandig zorg dragen voor wat zij zelf belangrijk vinden. Vanuit de overheid werd de actie bejubeld en als een treffend voorbeeld van burgerparticipatie beschouwd.
9. Toonaangevend kunstproject: 'Zet donker Utrecht op de kaart' (via Voordekunst)
Fotograaf Merijn van der Vliet liet zich al enkele jaren inspireren door de "schoonheid van de schemering" en maakte foto's van de Domstad in de donkere uurtjes. Zijn foto's van Utrecht bij zonsondergang bleken een hit: maar liefst twintigduizend volgers hielden zijn Facebookpagina in de gaten.
Om een online plek te kunnen creëren waar Merijn zijn inmiddels meer dan zeshonderd foto's kon etaleren, startte hij een crowdfundingcampagne via Voordekunst. Merijn haalde 277 procent van zijn streefbedrag op.
Daardoor kon hij niet alleen zijn website lanceren, maar ook zijn tweede doel lanceren: het ontwikkelen van ansichtkaarten met zijn foto's. 'Zet donker Utrecht op de kaart' was ook voor Voordekunst een succes: nog nooit had een project op dit platform zoveel supporters.
10. Toonaangevend maatschappelijk project (via 1%Club)
Aan de 'We Are Here Academy' geven HBO en universitaire docenten op vrijwillige basis les aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Na een succesvolle pilot met vijftig studenten in het voorjaar van 2014, werd het tijd voor de ontwikkeling van nieuwe lesmodules. En dat kost geld.
Om het doelbedrag van 8.000 euro bij elkaar te halen, werd een crowdfundingcampagne gelanceerd op het platform 1%Club. In vijf weken tijd werd bij meer dan 309 supporters 8.160 euro opgehaald. "Het 'We Are Here Academy'-project is een perfect voorbeeld van de doe-het-zelfmaatschappij waarin we steeds meer samenwerken en organiseren op lokaal niveau", aldus 1%Club.
11. Toonaangevend concept: Bag&Buy (via Doorgaan)
Aangespoord door zijn verbazing over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal van producten, maakte ondernemer Wim van Dijk plannen voor een verpakkingsvrije supermarkt. Het idee is geïnspireerd op het Amerikaanse concept Whole Foods Market.
Hij plaatste zijn idee op het platform Doorgaan en startte met zijn campagne om Bag&Buy, de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland, te kunnen realiseren. Van Dijk haalde meer dan 92.000 euro op en is momenteel druk aan de slag om zijn eerste filiaal in Utrecht te openen.
12. Toonaangevend gezondheidsproject: Medical & Research (via Kapitaal op Maat)
Bussman Verhuur BV richt zich op tijdelijke huisvesting en dan in het bijzonder op het faciliteren van ruimten voor de gezondheidszorg. Toen vorig jaar financiering nodig bleek voor een complex in de medische sector, werd al snel gedacht aan crowdfunding.
Via het platform Kapitaal op Maat startte Bussman de zoektocht naar investeerders die, via crowdfunding in de vorm van leningen, de tijdelijke huisvesting van een ziekenhuis mogelijk konden maken. Meer dan tweehonderd investeerders brachten de ruim 250.000 euro bij elkaar. Uiteindelijk kon er een operatiekamer worden verhuurd voor een periode van zes maanden.
De crowdfundingcampagne van Bussman geeft treffend weer wat de impact van crowdfunding is op onze samenleving in het geheel. Het creëren van ruimten voor de zorg, in het bijzonder een ok, kan immers van levensbelang zijn.
13. Toonaangevend buurtproject: Kattencafé Kopjes (via Voorjebuurt)
Binnenkort kunnen kattenliefhebbers hun hart ophalen in het eerste kattencafé van Nederland. Na haar bezoek aan een kattencafé in Tokyo was Lenny Popelier zo enthousiast, dat ze besloot het fenomeen naar Amsterdam te halen.
Het café in de Amsterdamse buurt De Baarsjes werd mogelijk gemaakt door een enthousiaste gemeenschap die via het crowdfundingplatform Voorjebuurt 32.715 euro aan het initiatief gaven. In totaal hebben 975 funders ervoor gezorgd dat bezoekers over enige tijd een 'catachino' kunnen bestellen.