Het Chinese Anbang neemt Vivat Verzekeringen over. Hieronder de belangrijkste gegevens van het Chinese verzekeringsconcern.

Naam: Anbang Insurance Group

Hoofdkantoor: Peking

Opgericht: 2004

Activiteiten: Anbang is een grote verzekeringsgroep in China. Het heeft daar een landelijk dekkend netwerk van ongeveer 3000 kantoren. Anbang verleent een groot assortiment aan bank- en verzekeringsdiensten.

Het bedrijf is onder meer actief op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, ziektekostenverzekeringen, woon- en ongevallenverzekeringen en vermogensbeheer.

Klanten: ruim 20 miljoen, onder meer retailers, midden- en kleinbedrijven (mkb) en grootzakelijke klanten.

Werknemers: meer dan 30.000.

Resultaten: Anbang draait sinds zijn oprichting financieel erg goed. Het jaar 2014 werd afgesloten met een winst van omgerekend 5,2 miljard euro.

Recente geschiedenis: Anbang breidt de laatste tijd sterk uit op de Europese markt. In december vorig jaar kocht het concern de Belgische bankactiviteiten van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd.

Twee maanden eerder namen de Chinezen al het Belgische Fidea over. Dat was naar eigen zeggen de eerste keer dat een Chinese verzekeraar 100 procent eigenaar werd van een branchegenoot in Europa. Anbang heeft de ambitie om een van de grootste verzekeringsgroepen ter wereld te worden.

Bijzonder: Anbang is sinds oktober vorig jaar ook de eigenaar van het het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York.

Staat verkoopt Reaal voor 150 miljoen euro aan Chinese verzekeraar