Regiotaxi Gelderland vrijdag failliet verklaard

Het regiotaxideel van vervoersbedrijf Willemsen de Koning in Arnhem is failliet.

Dat heeft de rechtbank in Gelderland vrijdag beslist. Door het faillissement staan 376 taxichauffeurs op straat. Het merendeel van hen had een vaste baan bij het bedrijf.

Het gaat om vijf bedrijfsonderdelen in de regio Gelderland. Het bedrijf heeft ook taxibusjes in de regio Salland rijden, maar volgens een woordvoerder van het bedrijf staat dit onderdeel helemaal buiten het faillissement en blijven die busjes gewoon rijden.

De onderneming stopte eerder deze week plotseling met alle regiotaxiritten in Gelderland, omdat het geld op was. De vervoerder heeft een slepend financieel conflict met de provincie.

De voorzieningenrechter bepaalde woensdag dat het bedrijf onmiddellijk weer moest gaan rijden op straffe van een dwangsom van 40.000 euro per dag, maar er was geen geld voor brandstof of salarissen meer.

Als er geld uit het goedlopende deel van het bedrijf zou worden gehaald, zou dat deel mogelijk ook omvallen, waardoor nog eens 1.100 mensen hun baan verliezen.

Werkgelegenheid

Het is de betrokken vakbonden bonden niet gelukt om de verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze (VVD) over te halen Willemsen de Koning wat financiële lucht te geven tot juli. Het regiotaxicontract zou dan aflopen. Provincie Gelderland was niet bereid om meer geld in de onderneming te steken, omdat het bedrijf al een schuld van 1 miljoen euro heeft. 

Vakbonden FNV Taxi en CNV Vakmensen hebben donderdag laten weten de chauffeurs aan een baan te willen helpen bij drie andere taxivervoerders in de regio. Ook de provincie Gelderland zal deze bedrijven vragen de werkgelegenheid te behouden.

Vanaf juli nemen de drie ondernemingen het taxivervoer op afspraak in Gelderland over. Volgens de bonden moeten die aan 75 procent van de ex-medewerkers van Willemsen de Koning een loonaanbod doen.

Op gang

Door het faillissement van het bedrijf zitten vele honderden Gelderlanders die zijn aangewezen op taxivervoer, sinds woensdag aan huis gekluisterd. De regiotaxi maakte zo'n drieduizend ritten per dag.

Vrijdagavond laat de provincie Gelderland weten dat het vervoer met Regiotaxi Gelderland vanaf zaterdag weer gefaseerd op gang wordt gebracht. Vanaf het weekend kan de meest kwetsbare groep reizigers weer ritten bestellen. Daarbij gaat het om rolstoelgebruikers, reizigers met een visuele beperking en mensen die naar het ziekenhuis moeten. 

Ook de reeds bestelde ritten van overige reizigers worden vanaf zaterdag uitgevoerd. Maandag kunnen alle reizigers weer ritten van Regiotaxi Gelderland bestellen.

De afgelopen periode is dag en nacht gewerkt aan de uitvoering van het noodscenario voor vervangend vervoer. De ritten worden uitgevoerd door de vervoerders die oorspronkelijk pas vanaf 1 juli aan de slag zouden gaan.

Noordvervoer

Voor de dringendste gevallen had de provincie Gelderland, aanbesteder van de regiotaxi, eerder al noodvervoer geregeld. Maar veruit de meeste klanten hebben tot zaterdag geen vervoer. Het was vrijdag in de middag nog onduidelijk wanneer andere taxibusjes zouden gaan rijden.

''Onaanvaardbaar'', reageerden de Gelderse fracties van ChristenUnie en PvdA, die voor komende woensdag een spoeddebat met Bieze hebben aangevraagd. De partijen vinden het onvoorstelbaar dat de provincie Gelderland geen noodplan voor het vervoer van deze reizigers klaar had liggen. 

Sommige gemeenten in Gelderland hadden voorlopig zelf een regeling getroffen voor taxivervoer op aanvraag. Dat moet wel door de provincie betaald worden.

Conflict

Willemsen de Koning stelt door de provincie Gelderland in geldnood te zijn gebracht. Toen het contract met de provincie werd gesloten, waren meer dan drieduizend ritten per dag voorspeld.

De vervoerder wilde daarvoor een schadevergoeding hebben. Maar de rechter oordeelde eerder dat dit een ''normaal bedrijfsrisico'' is.

De provincie stelt dat het serviceniveau onder de maat was en dat het bedrijf niet voldoende ritten kon uitvoeren, waardoor de provincie vervangend vervoer moest inhuren voor mensen die recht hebben op een regiotaxi, zoals rolstoelgebruikers.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie