Cao voor 'kleinste bedrijfstak' van Nederland

Er is een nieuwe cao afgesloten voor de honderdveertig orgelbouwers in Nederland. Dit is waarschijnlijk de kleinste cao voor een bedrijfstak.

Dit meldt CNV Vakmensen vrijdag. Volgens een woordvoerder van de vakbond is dit sowieso één van de kleinste cao’s die CNV afsluit, “zo niet de kleinste”.

De sector is erg gespecialiseerd. Bekende bedrijven zijn onder andere Orgelmakerij Reil in Heerde, Kerkorgelbouw Pels & Van Leeuwen in Den Bosch en Flentrop Orgelbouw in Zaandam.

Orgelbouwers gaan in drie stappen omgerekend 3,75 procent meer verdienen en er zijn afspraken gemaakt over de scholing. De cao geldt voor 2015 en 2016.

"Nederlandse orgelbouwers staan wereldwijd op hoog niveau. Daar hoort natuurlijk ook een goede cao bij. Met dit resultaat ben ik tevreden", aldus onderhandelaar Erik Maas.

Vast bedrag 

Per 1 januari krijgen werknemers een vast bedrag per maand extra. Verder is er nog een loonsverhoging vanaf 1 juli 2015 van 0,75 procent. Een half jaar later komt er nog eens 1 procent bij en vanaf 1 juli 2016 nog eens een verhoging van 0,75 procent.

De vakbond zegt vooral in te hebben gezet op meer investeringen in ontwikkeling en vakmanschap. "In alle cao's proberen wij dit jaar een deel van de loonsom te reserveren voor scholing. Dat is bij de orgelbouwers gelukt", aldus Maas.

"De werknemers kunnen een persoonlijk opleidingsbudget opbouwen, door hiervoor per jaar een vrije dag in te zetten. Om dit te stimuleren krijgen ze van de werkgevers voor elke dag die ze hiervoor inzetten een bonus van één ontwikkeldag."

Lees meer over:
cao

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie