De prijzen voor transportactiviteiten zijn nog altijd onder de maat, ondanks het positieve sentiment binnen de sector. 

Dat stelt ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag naar aanleiding van onderzoek over het vierde kwartaal van 2014.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de bedrijvigheid toeneemt, de omzet groeit en dat er een bescheiden toename is van het personeelsbestand. Toch blijven de prijzen wat de ondernemers betreft een sterk minpunt. Dat de economische situatie van de sector verbetert blijkt ook uit de afname van het aantal faillissementen.

In totaal vielen vorig jaar 176 transportbedrijven om, tegenover 201 een jaar eerder. Daarbij groeide het aantal startende transportbedrijven met 4 procent tot 1.271. Wel denkt het merendeel van de ondernemers dat de bedrijvigheid dit jaar licht zal dalen ten opzichte van 2014.

Ondanks de toenemende activiteit zijn bedrijven voorzichtig met plannen voor uitbreiding. Bijna drie kwart van de ondernemingen wil het personeelsbestand in 2015 gelijk houden. Een vijfde staat voor uitbreiding.

Volgens TLN moet de sector ook rekening houden met de vergrijzing, waardoor transporteurs die geen duidelijke groeiplannen hebben mogelijk toch op zoek moeten naar nieuw personeel.