Bonden op de bres voor chauffeurs regiotaxi

Vakbonden FNV Taxi en CNV Vakmensen gaan zich inspannen om de 376 werknemers van de Gelderse regiotaxivervoerder Willemsen de Koning aan een nieuwe baan te helpen bij andere taxivervoerders in de provincie.

Ook de provincie Gelderland benadert die bedrijven om de werkgelegenheid te behouden, zo is donderdagmiddag afgesproken in een gesprek op het Gelderse Provinciehuis.

Willemsen de Koning stopte deze week met de taxiritten op afspraak wegens een financieel conflict met de provincie, aanbesteder van de regiotaxi.

Het bedrijf zegt faillissement te moeten aanvragen voor vijf bedrijfsonderdelen, omdat het geld op is. Om die reden kon het bedrijf ook niet voldoen aan het bevel van de rechter van woensdag om onmiddellijk weer te gaan rijden. Nu het bedrijf niet rijdt, kost dat 40.000 euro per dag aan opgelegde dwangsom.

Financiële lucht

De bonden probeerden donderdagmiddag om verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze (VVD) over te halen de taxivervoerder wat financiële lucht te geven, aangezien het regiotaxicontract in juli toch afloopt. Maar het bedrijf is de provincie al een miljoen euro schuldig en de provincie wil er niet nog meer geld in steken, dat mogelijk nooit meer terugkomt. Bovendien wil Bieze geen precedent scheppen voor eventuele andere gevallen.

Vanaf juli verzorgen drie andere bedrijven het taxivervoer op afspraak in Gelderland. In die maand gaat ook een nieuwe wettelijke regeling gelden, die bepaalt dat een bedrijf dat een taxicontract overneemt aan 75 procent van de werknemers van het oude bedrijf een loonaanbod moet doen. ''We gaan druk uitoefenen dat de nieuwe bedrijven deze regeling nu vast toepassen'', aldus bondsbestuurder Herbert Römer.

''Als dit lukt, voorkomen we dat het hele vervoersbedrijf meegesleurd wordt in de faillissementen. Dan zouden er 1500 werknemers op straat komen te staan'', zegt Römer. De bonden gaan er volgens hem op toezien dat de nieuwe vervoerders fatsoenlijk met de chauffeurs van Willemsen de Koning omgaan.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie