Notaris Niek Zaman heeft een waarschuwing gekregen in een tuchtzaak rond de uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis. 

De notaris heeft bij de transactie onvoldoende rekening gehouden met de belangen van oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en haar kinderen als minderheidsaandeelhouders. Dit blijkt uit een uitspraak van de Kamer voor het notariaat in Den Haag.

Met een omstreden aandelenuitgifte wist de meerderheidsaandeelhouder, de familie Schram, het eigendom over het Slotervaartziekenhuis naar zich toe te trekken door voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Het belang van de minderheidsaandeelhouders verwaterde tot praktisch nul.

De notaris heeft bij deze transactie enkel oog gehad voor het belang van de meerderheidsaandeelhouder en niet voor de andere aandeelhouders, concludeert de tuchtrechter. Erbudak liet weten in hoger beroep te gaan. Ze vindt dat de notaris 'zwaarder gestraft' moet worden.

Ondernemingskamer

Bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof loopt ook nog een procedure over de aandelenuitgifte. Deze rechter doet waarschijnlijk in maart uitspraak over eventueel gepleegd wanbeleid.

Een door de Ondernemingskamer aangestelde onafhankelijk onderzoeker concludeerde eerder in een rapport dat de argumenten van de notaris waarmee hij de emissie van het ziekenhuis verdedigde iedere 'feitelijke grondslag' missen.

Eerder deze maand werd Erbudak door de rechtbank in Amsterdam nog veroordeeld tot terugbetaling van 1,7 miljoen euro aan het Slotervaart. Volgens de rechter gaat het om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Ook in deze zaak gaat Erbudak in hoger beroep.