De ondernemingsraad (or) van NRC Media eist geld van de huidige eigenaar Egeria. De or wil dat het liefst in de vorm van een dertiende maand.

Dat zegt or-voorzitter Hubert Smeets van NRC Media tegen nieuwssite Nieuw Amsterdams Peil (NAP). Smeets wil een beloning voor de ruim 350 medewerkers en de freelancers die regelmatig voor NRC schrijven.

Vorige week stemde de redactie in met een overname door het Belgische bedrijf Mediahuis. Het bedrijf telt daar 90 tot 95 miljoen euro voor neer. De or dient het verzoek in als de verkoop volledig rond is.

"Niet Egeria, maar alle medewerkers van NRC die de afgelopen jaren de krant volschreven, droegen voor een belangrijk deel bij aan de winst. Hier kan NRC nu niet van profiteren en dat vinden wij onacceptabel”, legt Smeets uit.

Aankoopbedrag

Mediahuis betaalt ongeveer een derde van het aankoopbedrag. Nog een derde wordt bij ABN Amro geleend om de verkoop te financieren. 

Verder betalen ook de Stichting Democratie en Media (SDM) en de investeringsmaatschappij van de Vereniging Veronica mee. Zo'n 15 miljoen euro is een uitgestelde betaling aan Egeria. 

Winst

Toen investeringsbedrijf Egeria NRC Media in 2009 overnam, was er sprake van een vergelijkbare situatie. Het investeringsbedrijf kocht NRC Media deels met geleend geld.

"De afgelopen jaren hebben we hierdoor constant rente betaald over deze lening. Doordat Egeria de verkopende partij is, krijgen zij de winst", zegt Smeets tegen studentensite NAP

"Als het Mediahuis ons ooit verkoopt, zal precies hetzelfde gebeuren. Zo investeren we dus jarenlang in onze eigen overname, maar zien daar nooit meer iets van terug."

NRC Media is uitgever van de titels NRC Handelsblad, nrc.nlnrc.next en NRC Q.

Redactie NRC stemt in met overname door Mediahuis