Consumenten moeten kunnen achterhalen uit welk land het vlees komt dat bijvoorbeeld in kant-en-klare lasagne en pizza zit. De herkomst moet op het etiket staan van levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. 

Dat stelde het Europees Parlement in Straatsburg woensdag.

De vermelding kan fraude met vlees tegengaan en het vertrouwen herstellen na de recente schandalen. Zo werd paardenvlees gemengd met ander vlees zonder dat dit op de verpakking stond. Voor vers vlees is vermelding al verplicht.

Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) komt de vermelding de voedselveiligheid ten goede. Het herkomstlabel zorgt er ook voor dat de lange afstand van veel diertransporten zichtbaar wordt, zegt PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp.

Van een big die werd geboren in Nederland en is geslacht in Italië, wordt meteen duidelijk dat het dier een lange lijdensweg heeft afgelegd vóór het in het slachthuis belandde, zo stelt ze in een verklaring.

Het CDA daarentegen reageert verbolgen en noemt het een bijzonder kwalijke stap. ''Onzinnig, veel te lastig en onnodig", aldus EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Het jaagt consumenten en ondernemers op kosten in deze toch al zware economische tijd. Erwtensoep, pizza's en andere producten kunnen gemiddeld 9 procent duurder worden door de administratieve lasten, zegt ze.