Een overname van de Nederlandse graanhandelaar Nidera heeft de investeringen van Chinese bedrijven in Nederland doen stijgen naar recordhoogte.

Dit blijkt uit een rapport van advocatenkantoor Baker & McKenzie in samenwerking met onderzoeksbureau Rhodium Group. Nidera, gevestigd in Rotterdam, is een handelshuis dat een omzet draait van ongeveer 17 miljard dollar.

In oktober kocht het Chinese staatsconcern Cofco een belang van 51 procent in Nidera voor ongeveer 2 miljard euro. Nidera komt weinig in het nieuws en ook deze verkoop werd niet groot opgepakt.

Nidera werd in 1920 opgericht in Rotterdam. De naam is afkomstig van de landen waar het bedrijf toen in handelde: Nederland, Indië, Duitsland, Engeland, Rusland en Argentinië. Het concern, dat wereldwijd 3.800 mensen in dienst heeft,  handelt voornamelijk in graan, maar ook in zaden, oliën en biodiesel.

Derde plek 

In totaal werd vorig jaar door Chinese bedrijven 2,3 miljard dollar geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven. Hiermee staat Nederland op de derde plek in Europa. Het Verenigd Koninkrijk bezet de eerste plek met een totaal aan investeringen van 5,1 miljard dollar. Italië volgt, ook dankzij een recorddeal, op de tweede plaats met 3,5 miljard dollar. In totaal werd in Europa 18 miljard dollar geïnvesteerd. 

In totaal werd 18 miljard dollar in Europa gestoken sinds de eeuwwisseling. In Nederlandse bedrijven werd in totaal 4 miljard dollar geïnvesteerd.

De energiesector ontvangt de meeste investeringen uit China, ongeveer 17 miljard dollar in 2014. De auto-industrie en de landbouw volgen met respectievelijk 7,7 miljard dollar en 6,9 miljard dollar.