'Winkelier moet omzetcijfer delen met vastgoedeigenaar'

Winkeliers moeten hun omzetgegevens gaan delen met verhuurders. 

Dit zegt Jan Meerman, directeur van branchevereniging Inretail, woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

''Als een retailer al tien jaar niet meer in zijn formule investeert en de omzetten dalen, zoals bij V&D, moet een vastgoedeigenaar daar wat van kunnen zeggen."

Veel detailhandelaars zijn huiverig om inzage te geven in hun omzet. Ze vrezen dat vastgoedbazen zich dan te veel gaan bemoeien met hun bedrijfsvoering.

''Ik realiseer me dat ik een flinke steen in de vijver gooi'', aldus Meerman. ''Het wantrouwen zit diep. Maar het is nodig om de patstelling tussen verhuurders en winkeliers te doorbreken.''

Samenwerking 

Meer samenwerking met vastgoedeigenaren is ''knoerthard nodig'', waarschuwt Meerman. De leegstand in Nederlandse winkelgebieden neemt toe en veel winkelketens maken moeilijke tijden door.

V&D en Blokker moeten reorganiseren en winkelketens Schoenenreus en Mexx gingen failliet. Meerman: ''Daarom moeten we samen met vastgoedpartijen investeren in de levensvatbaarheid van winkelstraten en -centra.''

''Het onderling wantrouwen tussen retailers en vastgoedpartijen is groot, ook onder mijn achterban. Maar die houding is niet meer anno 2015'', aldus de directeur van Inretail. De brancheclub vertegenwoordigt zo'n zestienduizend winkels in de woon-, mode-, schoenen en sportbranche.

'Online niet het grootste probleem voor winkelketens'

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie