Het Gelderse regiotaxibedrijf Willemsen de Koning moet met onmiddellijke ingang de ritten hervatten.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem woensdag besloten in een conflict tussen de vervoerder en de provincie Gelderland, aanbesteder van het regiotaxivervoer. Het bedrijf verzorgt voor een groot deel de regiotaxi in Gelderland, maar rijdt ook vanuit Deventer.

De rechter komt op zijn vroegst donderdag met een motivering van zijn besluit, zegt een woordvoerster. Tijdens en na de behandeling van de zaak woensdagmorgen is nog geprobeerd om een compromis te bereiken, maar dat mislukte. 

Het is de tweede keer dat Gelderland van de rechter gelijk heeft gekregen in het conflict met de taxivervoerder. Het bedrijf verzorgt het regiotaxivervoer in heel Gelderland, behalve de Noord-Veluwe.

Dwangson

Willemsen de Koning zegt in een eerste reactie niet te kunnen voldoen aan de opdracht van de rechter, omdat er geen geld voor brandstof en salarissen is. 

''We zouden geld kunnen halen uit het moederbedrijf, dat ook een aantal goedlopende onderdelen heeft, maar dan raken we nog verder van huis. Dan valt de hele onderneming om en dan zouden nog eens 1.100 mensen hun baan kwijtraken.'' Als het bedrijf donderdag niet gaat rijden, moet een dwangsom van maximaal 250.000 euro worden betaald.

Bedrijfsrisico

Het bedrijf verzorgt ongeveer drieduizend ritten op aanvraag per dag. Maar toen het contract met de provincie werd gesloten, waren er meer ritten voorspeld. De vervoerder wilde daarvoor een schadevergoeding hebben. De rechter vond eerder al dat dit een ''normaal bedrijfsrisico'' was. Willemsen de Koning claimt 7 miljoen euro verlies op de regiotaxi.

Donderdag praten de vakbonden in Arnhem over de situatie van de chauffeurs. Gelderland heeft woensdag vervangend vervoer geregeld voor rolstoelers, visueel gehandicapten en mensen die naar ziekenhuizen moeten. Anderen die een rit hadden besteld, moeten in elk geval tot maandag een andere oplossing zoeken, als het bedrijf blijft weigeren om te rijden.

Faillissement

Vervoersbedrijf Willemsen de Koning is dinsdag per direct gestopt met regiotaxivervoer en heeft voor haar vijf dochtermaatschappijen faillissement aangevraagd. Bij een faillissement zullen 376 medewerkers op straat komen te staan. Het bedrijf stelt door de provincie in geldnood te zijn gebracht.

Willemsen de Koning heeft een financieel conflict met de provincie Gelderland. De provincie stelt dat het serviceniveau onder de maat is en dat het bedrijf niet voldoende ritten kan uitvoeren, waardoor de provincie vervangend vervoer moet inhuren voor mensen die recht hebben op een regiotaxi, zoals rolstoelgebruikers.