FNV niet overtuigd van noodzaak ontslagronde Blokker

Vakbond FNV is nog niet overtuigd van de noodzaak van het aantal ontslagen bij Blokker in combinatie met de investeringen die de winkelketen wil doorvoeren.

Dit zegt FNV-bestuurder Twan van Lieshout dinsdag na afloop van een eerste overleg van de bonden met de directie.

Blokker maakte maandag bekend 440 van de ongeveer 7.200 banen te schrappen. Dat komt neer op 6 procent van het personeelsbestand. 

Van Lieshout zegt dat de bonden dinsdag veel informatie hebben gekregen van de winkelketen. ''Daar zijn we wel positief over. Maar we zijn nog niet overtuigd. Blokker heeft beloofd met meer informatie te zullen komen, om het aantal ontslagen verder te onderbouwen'', aldus Van Lieshout.

Sociaal plan

Ook hebben de bonden gesproken over een sociaal plan voor de ontslagen medewerkers. De vakbonden willen een fatsoenlijke ontslagregeling en goede begeleiding van werk naar werk.

''Er is een eerste voorzet gegeven door Blokker. Daar zijn we voorzichtig positief over, maar er is nog een lange weg te gaan om tot een akkoord te komen'', stelt Van Lieshout. De bonden gaan met hun leden overleggen om "verdere input" te krijgen voor de onderhandelingen.

Bedenkingen

De bonden hebben nog steeds ''ernstige bedenkingen'' bij de plannen van Blokker voor verdere flexibilisering van de werktijden. ''Blokker liet weten dit in overleg te willen doen en wel te streven naar een minimumaantal uren voor werknemers.''

Maar als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, ''dan gaan wij daarvoor liggen'', liet de FNV'er maandag al weten.

Volgende week woensdag praten de bonden verder met Blokker.

Ingehakt

Blokker zegt te moeten reorganiseren wegens dalende omzetten in de winkels. De finaniële crisis en de opkomst van online winkelen heeft er flink ingehakt bij de gevestigde retailbedrijven.

Daarbij voelen winkels zoals Blokker de opkomst van Action. De discountketen heeft inmiddels meer dan vijfhonderd filialen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Het bedrijf boekte een totale omzet van 1,15 miljard euro in 2013. Dat is een stijging van 32 procent vergeleken met een jaar eerder. 

'Blokker voelt hete adem nieuwkomers in zijn nek'Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit | Profiel Blokker

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie