Blokker ontslaat 440 medewerkers 'om positie te versterken'

Winkelketen Blokker gaat 440 van de 7.200 arbeidsplaatsen schrappen, verspreid over 250 van de 500 eigen winkels. Er worden geen vestigingen gesloten.

Dat maakt Blokker maandagavond bekend.

De winkelketen heeft veel last van concurrentie, met name van budgetketen Action. Vorige maand kondigde het bedrijf nog eenzijdig een loonsverhoging aan van 1,5 procent. Ook gaat Blokker zijn winkels vernieuwen om de omzetdaling te keren.

Blokker meldt echter niet te verwachten dat de koopbereidheid van consumenten "significant zal toenemen". De maatregelen zijn dan ook nodig "om de kosten beter in lijn te brengen met de dalende omzet".

De huishoudketen wil daarnaast flexibelere werktijden invoeren. Het bedrijf gaat dinsdag met de vakbonden overleggen over een sociaal plan.

Vertrouwen

Algemeen directeur Jack Peters zegt vertrouwen te hebben in de toekomst. "Om concurrerender te worden, moeten we onze filiaalbezetting in ongeveer de helft van onze winkels aanpassen", zegt Peters.

"We hebben een helder perspectief, maar vinden het moeilijk dat we gedwongen afscheid moeten nemen van gewaardeerde collega's."

Vakbonden

De vakbonden praten dinsdagochtend met de directie van Blokker. Ze zetten in elk geval in op een goed sociaal plan voor de mensen die hun baan verliezen. ''Met een fatsoenlijke ontslagvergoeding en begeleiding van werk naar werk", aldus Twan van Lieshout van FNV Handel.

Hij zei zich ook zorgen te maken om het personeel dat mag blijven. ''Blokker zegt ook te streven naar flexibelere werktijden, maar blijft vaag over wat dat precies inhoudt. Als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, dan gaan wij daarvoor liggen'', aldus Van Lieshout hierover.

Ook CNV Dienstenbond vindt het banenverlies bij Blokker schokkend. Bestuurder Agostino di Giacomo Russo van de bond had een dergelijke forse ingreep niet verwacht. ''Ik ben geschokt. Het gaat bij Blokker een stuk beter dan bij V&D en ook de balanspositie is niet heel slecht'', zei hij in dat verband.

De CNV-bestuurder hoopt dat het aantal ontslagen kan worden verminderd.

Video: Schappen van banen nodig volgens Blokker

Investeringen

Om de positie van de winkel te versterken gaat Blokker ook door met "forse investeringen en operationele inspanningen" van 25 miljoen euro in 2015 in e-commerce, IT, logistiek en een nieuwe winkelformule in enkele tientallen winkels. Bij zeven winkels is dat laatste bij wijze van proef al gebeurd en dat is volgens het bedrijf goed gelukt.

Ook is de online-omzet van Blokker naar eigen zeggen het afgelopen jaar met ruim veertig procent gegroeid. 

Teken

Volgens FNV zijn de investeringen een teken dat Blokker er niet zo slecht aan toe is als het noodlijdende V&D. Blokker is onderdeel van Blokker Holding, dat is ook het moederbedrijf van winkelketens Marskramer, Xenos en Intertoys.

In 2013 kwam de nettowinst uit op 61 miljoen euro, 5 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar. De omzet liep 4 procent terug tot 2,5 miljard.

Profiel Blokker 

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie