Er wordt momenteel druk onderhandeld over de toekomst van V&D met alle betrokken partijen.

Dat laat een woordvoerster van de warenhuisketen maandagochtend weten. Zodra er meer informatie bekend is, zal V&D dit laten weten. Er worden gesprekken gevoerd met de vakbonden, de pandeigenaren en de banken. 

Sun Capital, sinds 2010 eigenaar van V&D, is bereid 60 miljoen euro te investeren in de warenhuisketen, bleek zaterdag. Dat is 20 miljoen euro meer dan aanvankelijk werd gemeld.

Zondagmiddag leverde een gesprek tussen vakbonden V&D niets op. De werknemersorganisaties gingen met een loonoffer van 2 procent, maar wilden daar werkgarantie voor terug.

Meedenken

"Wij willen best meedenken, want we begrijpen dat er ook bij de werknemers iets weggehaald moet worden. Maar bij V&D en Sun Capital willen ze geen garantie geven over werkzekerheid. Dat zegt veel over de situatie, blijkbaar is er genoeg twijfel over de toekomst", zegt CNV-vakbondsbestuurder Martijn den Heijer tegen NU.nl.

Een bijkomend nadeel van loonsverlaging voor werknemers bij een eventueel faillissement, is dat de WW-uitkering dan ook lager uitvalt. De hoogte daarvan is namelijk gekoppeld aan het laatst verdiende loon.      

Geen acties

Vooralsnog zijn personeelsacties bij V&D om het ongenoegen over de loonsverlaging te uiten niet aan de orde, zegt Den Heijer. "Op dit moment kun je daar de medewerkers ook niet mee belasten. Een werkonderbreking schaadt V&D alleen maar", zegt Den Heijer.

Maandag 16 februari dient een rechtszaak tussen de vakbonden en V&D. FNV en CNV zien zich genoodzaakt een gang naar de rechter te maken vanwege het eenzijdig opgelegde loonoffer van 5,8 procent. "Als je deze kwestie juridisch kunt oplossen, is dat de meest logische keuze", aldus Den Heijer.

De kans dat de rechter de loonsverlaging goedkeurt is erg klein, denken arbeidsrechtspecialisten. V&D verkeert in zware financiële problemen. Naast een loonoffer wil het warenhuis ook een huurverlaging afspreken met de pandeigenaren.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D