Babymelkpoeder is in sommige winkels in ons land soms nog altijd lastig te krijgen. Een aantal vestigingen van Jumbo verkoopt het daarom alleen nog aan klanten die ook tenminste 10 tot 25 euro aan andere boodschappen uitgeven.

Dat bevestigt een woordvoerder van de supermarktketen maandag, na berichtgeving van Trouw.

Volgens de zegsman gaat het om een maatregel die zo nu en dan in enkele winkels wordt toegepast. ''Soms voeren ondernemers lokaal een eigen beleid om ervoor te zorgen dat de klant zo min mogelijk misgrijpt.''

Supermarkten en drogisten kampen regelmatig met een tekort aan babymelkpoeder in de schappen. Vooral Chinezen kopen enorme partijen babymelkpoeder op waardoor de schappen vaak leeg zijn.

Fabrikant Nutricia verwacht geen verbetering met het verkrijgen van Nutrilon. "Vooral Nutrilon 2 zal minder goed verkrijgbaar zijn", aldus Nutricia.

Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat weten dat de maatregel van Jumbo niet in strijd is met het consumentenrecht. "Als het maar duidelijk gecommuniceerd wordt", aldus een woordvoerster van ACM tegen NU.nl.

Online

Ouders kunnen overigens via internet aan het poeder komen. Nutricia heeft een webwinkel waar consumenten twee producten per week kunnen bestellen. Ook Albert Heijn, Wehkamp, Spar, Deen, Kruidvat en Hoogvliet bieden het online aan.

Bovendien is er niet veel extra vraag naar melkpoeder van huismerken. Die pakken zijn volgens de krant nog volop verkrijgbaar.

Melamine

De problemen rondom de verkoop van babymelkpoeder spelen al sinds 2008. In dat jaar raakten baby's vergiftigd na het drinken van babymelkpoeder van Chinese makelij. Het goedje bevatte namelijk de giftige stof melamine. Een aantal kinderen is daardoor overleden, andere baby's kregen nierproblemen.

Sinds het schandaal is er onder de Chinese ouders weinig vertrouwen in producten van eigen bodem. Sommige mensen proberen daarvan te profiteren door in Nederland en andere Europese landen pakken op te kopen en later voor veel geld door te verkopen in China.

Kwaliteit

In Nederland is melkpoeder relatief goedkoop en de kwaliteit staat internationaal hoog aangeschreven. Het kan overigens niet legaal naar China worden geëxporteerd, omdat de samenstelling niet aan de Chinese wetgeving voldoet. Danone maakt in China een speciaal voor de Chinese markt samengesteld product.

De vraag naar het poeder fluctueert, maar heeft in Nederland meerdere keren tot schaarste geleid. Het speelt vooral in de grote steden binnen de Randstad. Fabrikanten zoals Hero en Danone hebben hun productie verhoogd om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Het Chinese bedrijf Xian Consummate had in 2013 nog plannen voor een fabriek in Assen. Het poeder uit Drenthe zou dan naar China gebracht kunnen worden. Het project is uiteindelijk afgeblazen.

Restricties

Als gevolg van de opkooppraktijken hebben meerdere winkelketens besloten de verkoop van pakken melkpoeder te beperken. Dat gold onder meer voor de drogisterijketen Kruidvat en de Jumbo. Sinds afgelopen zomer kunnen klanten in alle Albert Heijn-winkels en Etos-filialen nog maar twee pakken per keer afrekenen.

Kruidvat en Etos zijn vorig jaar door het College voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt vanwege het restrictieve beleid. Twee Aziatische vrouwen kregen in die winkels geen pakken mee vanwege hun uiterlijk.

Het ging om een Kruidvat in Vlaardingen en een Etos in Barendrecht. Volgens het college moeten eventuele beperkingen voor alle klanten gelden. De winkels mogen geen onderscheid maken op basis van ras. De ketens hebben hiervoor hun excuses aangeboden.