V&D wil van de eigenaren van zijn winkelpanden een huurkorting voor een periode van zes maanden. 

Die tijd wil de warenhuisketen benutten om per filiaal een passende oplossing te zoeken voor de financiële problemen.

Dat bevestigden ingewijden zondag naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. V&D was niet direct bereikbaar voor commentaar, evenmin als vastgoedbedrijf IEF, dat eigenaar is van een aantal grote V&D-winkelpanden en de afgelopen dagen het voortouw nam in de onderhandelingen.

Volgens de NOS zijn de onderhandelingen kort voor middernacht beëindigd, zonder dat een van de betrokken partijen een verklaring heeft afgelegd.

Huurpauze

V&D eiste eerder van de verhuurders een huurpauze van vier maanden en daarna een structurele huurverlaging van 40 procent. Daarmee gingen zij niet akkoord. Aan een eventuele tijdelijke huurkorting zijn wel voorwaarden verbonden, zoals meer transparantie over het financiële reilen en zeilen van V&D.

Advocaat Jan Willem van Andel van V&D wilde desgevraagd niet ingaan op de inhoud van de onderhandelingen. Evenmin wilde hij zeggen of een deal binnen handbereik is. Wel zei dat dat er ''tussen nu en morgenochtend'' meer duidelijkheid zou moeten komen.

Het lijkt erop dat de onderhandelaars nog geen akkoord hebben bereikt. Het is nog onduidelijk wat dat betekent voor de toekomst van V&D. 

Open

Zaterdag bleek al dat eigenaar Sun Capital bereid is 60 miljoen euro te steken in het reddingsplan voor V&D, 20 miljoen meer dan eerder het geval was. Een overeenkomst met de banken en verhuurders leek dichtbij.

Een andere advocaat liet namens V&D weten vertrouwen te hebben in een goede afloop. De winkels gaan maandag hoe dan ook open, zei hij. Het overleg heeft plaats zowel in het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam-Zuidoost als bij vastgoedadviseur Cushman & Wakefield aan de Zuidas.

V&D laat weten nog altijd met diverse belanghebbende partijen in gesprek te zijn over een oplossing voor de financiële problemen bij het warenhuisconcern. 

De vakbonden lieten eerder op de dag weten dat zij slechts ''voor de bühne'' mee hebben mogen praten. V&D bleek niet bereid werkgaranties te stellen tegenover het loonoffer van bijna 6 procent dat van het personeel wordt gevraagd.

Onduidelijk is nog of een financieel reddingsplan haalbaar is zonder medewerking van de vakbonden. Tot dusver stelde V&D steeds dat alle betrokken partijen, inclusief het personeel, een bijdrage moeten leveren wil het bedrijf kunnen overleven.

Achtergrond: Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D