Een reddingsplan voor warenhuis V&D is voor 80 procent rond, stelt V&D-advocaat Willem Jan van Andel. "De laatste 20 procent moet vandaag gebeuren". 

De onderhandelingen zijn "een heel complex proces', zegt Van Andel zondag tegen de NOS. "Alle puzzelstukjes van die vierpartijen moeten in elkaar vallen", aldus de advocaat, die zegt goede hoop te hebben er vandaag uit te komen. 

Winkelpandeigenaar IEF Capital, de banken, eigenaar Sun Capital en V&D hadden zaterdag een ''constructief gesprek'', zo lieten de partijen eerder weten. 

IEF Capital, de verhuurder van een aantal V&D-panden, heeft een voorstel gepresenteerd waarmee het overeenstemming denkt te kunnen bereiken met de eigenaren van de V&D-warenhuizen om de noodzakelijke kostenbesparingen te realiseren. De voorlopige overeenkomst wordt vandaag verder uitgewerkt en dient daarna door iedereen goedgekeurd te worden. 

Eigenaar Sun Capital is naar verluidt onder meer bereid een investering van circa 60 miljoen euro te doen, ongeveer 20 miljoen euro meer dan de eigenaar van V&D aanvankelijk in het reddingsplan wilde steken.

Vakbonden

V&D praat de vakbonden zondagmiddag sinds 14.00 uur bij over de stand van zaken, heeft FNV-bestuurder Niels Suijker laten weten. Daarvoor verliep het overleg over een reddingsplan voor de noodlijdende warenhuisketen zonder de bonden.

Suijker zei vooraf niet al te veel van de bijeenkomst in Amsterdam te verwachten. ''Ik heb niet het idee dat het standpunt van V&D naar ons toe is gewijzigd '', zei hij. Met het loonoffer dat V&D van het personeel vraagt, zullen de bonden niet zonder meer instemmen, benadrukte de bestuurder.

FNV gaat wel op de uitnodiging in. ''Wij hebben steeds gezegd dat we de lijnen openhouden. Dan is het wel zo fatsoenlijk om in ieder geval aan te horen wat ze ons te zeggen hebben'', aldus Suijker.

CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer is eveneens sceptisch. ''Ik heb het idee dat in de plannen die V&D maakt samen met de banken en verhuurders, dat loonoffer nog fier overeind staat'', zei hij. ''Als ze met hetzelfde verhaal aankomen als afgelopen donderdag, kon het weleens een kort gesprek worden.''

Geldnood

V&D verkeert in grote geldnood, en wil daarom de salarissen met 6 procent verlagen en minder huur gaan betalen.  Een akkoord tussen alle betrokken partijen is noodzakelijk om een faillissement van het warenhuisconcern af te wenden. V&D leed vorig jaar in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro.

Achtergrond: Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D