Warenhuisketen V&D moet voor maandag 40 miljoen euro aan besparingen vinden om te overleven. Dat zou V&D-raadsman Willem Jan van Andel hebben gezegd.

Dat melden meerdere bronnen vrijdag aan RTL Z.

De advocaat zou dit hebben gezegd tijdens een overleg met alle verhuurders van de V&D-panden. Zonder de genoemde besparingen wil eigenaar Sun Capital geen extra geld meer in de keten steken. Ook de banken zouden bezuinigingen hebben geëist.

"Als dat niet voor maandag rond is, gaat het bedrijf failliet", zegt Jos van de Mortel van Metroprop tegen de nieuwszender. Hij was bij de vergadering, omdat Metroprop eigenaar is van de V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard.

Bij de vergadering werd ook duidelijk dat V&D de huur over februari niet kan betalen, "omdat er dan geen geld overblijft voor leveranciers en dergelijke".

CNV en FNV

V&D zet werknemers onder grote druk om in te stemmen met het loonoffer, zo heeft vakbond CNV Dienstenbond vrijdag laten weten. Volgens de bond zijn er diverse signalen binnengekomen van medewerkers van V&D over druk van leidinggevenden om akkoord te gaan met een salarisverlaging. Bij twee filialen zouden werknemers een formulier gekregen hebben waarop ze kunnen tekenen voor het loonoffer. 

Volgens CNV ervaren de medewerkers deze actie als ''intimiderend'' en gaat het warenhuisbedrijf hiermee over de grens van het toelaatbare. ''Het is V&D onwaardig'', aldus de bond.

Een woordvoerder van FNV zei dat het een ,,ongeoorloofde intimidatiepraktijk'' is van V&D. ,,We adviseren onze leden absoluut niet te tekenen.''

Reactie V&D

V&D liet in een reactie weten dat de beschuldiging van CNV geheel onterecht is. Volgens het bedrijf hebben de bedrijfsleiders de afgelopen weken vele steunbetuigingen ontvangen van medewerkers die V&D blijven steunen, ongeacht de aangekondigde maatregelen. De leidinggevenden brengen deze morele steunbetuigingen in kaart via een formulier dat medewerkers vrijwillig kunnen invullen. Er is hierbij geen enkele sprake van druk, aldus een verklaring van V&D.

Gesprek

Donderdag liep een gesprek tussen de bonden en V&D over de salarisverlaging die het bedrijf voor zijn vijfduizend medewerkers wil doorvoeren op niets uit. De bonden zetten daarom hun gang naar de rechter door. Het kort geding dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.

Achtergrond: Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D