Er zijn minder bedrijven failliet verklaard in de eerste maand van 2015, vergeleken met een maand eerder. De afname is te danken aan het verschil in zittingsdagen

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In december waren er vijf zittingsdagen, afgelopen maand waren dat er vier.

In totaal moesten 464 bedrijven en instellingen de deuren sluiten, 56 minder dan een maand eerder. Vergeleken met januari 2014 daalde het faillissementen met 22 procent. 

Alleen in de handel steeg het aantal bedrijven dat over de kop ging van 132 in december naar 137 in januari. In de bouw daalde het aantal faillissementen van 52 naar 42. Ook in de financiële dienstverlening nam het aantal faillissementen af ten opzichte van december, van 79 naar 70.

Om de trend van het aantal faillissementen beter te bekijken wordt het gemiddelde van de afgelopen drie maanden genomen. In januari lag dat cijfer op 491, tegen 515 een maand eerder.

Midden in 2013 lag het aantal faillissementen op een hoogtepunt. Het driemaandsgemiddeld lkwam in juli op 765 uit. Sinds die maand is het aantal bedrijven dat over de kop gaat fors gedaald. Naar verwachting gaat deze daling afnemen in 2015. 

Volgens analisten van ING blijft het aantal bedrijven dat over de kop gaat relatief hoog doordat het aantal bedrijven groeit en doordat bedrijfsmodellen verouderen door een groeiende onlinemarkt.

Video: Minder bedrijven failliet verklaard in januari