Binnen 35 jaar moet de uitstoot van broeikasgassen tot vrijwel nul zijn gereduceerd.

Dat zegt Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever, in een verklaring van The B Team, een groep van bestuursvoorzitters die zich uitspreken voor een beter klimaat.

Polman roept wereldleiders op om in 2050 te voldoen aan de wereldwijde doelstelling om netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. Die doelstelling moet eind dit jaar tijdens de VN-klimaattop in Parijs worden bekrachtigd.

"Het wordt niet makkelijker, maar hoe sneller we handelen, hoe groter de economische mogelijkheden zullen zijn", zegt Polman.

Doelstelling

Het Brits-Nederlandse voedingsconcern is met deze oproep een van de eerste grote multinationals die zich sterk maakt om de doelstelling te behalen.

Om in 2050 geen netto geen CO2-uitstoot meer te hebben, kunnen fossiele brandstoffen zoals kolen en gas, alleen worden verbrand als de gassen bijvoorbeeld ondergronds worden opgevangen zodat ze de aarde niet kunnen opwarmen.

Polman zet zich namens Unilever al langer in voor een duurzamer bedrijfsleven dat tegelijkertijd winst moet maken. "Grote bedrijven kunnen alleen bestaan als ze zich ter beschikking stellen aan de maatschappij. Maar wel op een manier zodat ze rendabel zijn en dat ook blijven", zei Polman eerder tegen NU.nl.