De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar mogelijke misstanden bij containerbedrijf ECT. 

Dat maakte het havenbedrijf donderdag bekend, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Het onderzoek is gericht op het inplannen en afhandelen van binnenvaartschepen bij de diepzeeterminals op de Maasvlakte.

Daarbij wordt onderzocht of schepen die zijn aangesloten bij European Gateway Services, voorrang krijgen van ECT, zo liet de ACM desgevraagd weten. Daardoor zou de wachttijd voor andere schepen oplopen, waardoor de klanten van die schippers worden benadeeld.

ECT liet weten aan het onderzoek mee te werken. Volgens het bedrijf is er geen sprake van het misbruik van een machtspositie en wordt er ''geen oneigenlijk'' onderscheid gemaakt tussen aanbieders.

Afgelopen zomer

De ACM wilde verder niet op de inhoud van het, in de vorige zomer opgestarte, onderzoek ingaan. De woordvoerder liet wel weten dat het proces nog geruime tijd in beslag zal nemen.

Eind vorig jaar maakte de ACM al bekend een onderzoek te zijn gestart naar mogelijke overtredingen van de mededingingswet door sleepbedrijven in de Rotterdamse haven. Ook dat onderzoek loopt nog.

''De Rotterdamse haven is een grote economische locatie, waaruit redelijk vaak signalen van misbruik van marktposities komen. De haven heeft dan ook duidelijk onze aandacht'', aldus de woordvoerder van de ACM.