Vakcentrale CNV begint een kort geding tegen V&D. Ook vakbeweging FNV spant een kort geding aan vanwege de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging van 5,8 procent.

CNV en FNV zullen samen optrekken in de rechtszaak, waarvan nog geen datum bekend is.

De bonden hadden V&D vorige week gesommeerd om de salarisverlaging uiterlijk woensdagmiddag terug te draaien. Maar de warenhuisketen liet eerder op woensdag telefonisch aan CNV weten dat niet te doen

Onmiddellijk daarna kondigde CNV aan naar de rechter te stappen. FNV volgde later op woensdag. ''Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld het loon", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer.

Verzachten

Na het bericht van CNV maakte V&D bekend de loonmaatregel verzachten. De salarisvermindering van het personeel wordt nu in fases ingevoerd over een langere periode. 

De warenhuisketen wil de salarisvermindering in twee stappen doorvoeren: per 1 februari 2015 met 3 procent en vanaf februari 2016 met 2,8 procent. ''Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken'', aldus een woordvoerster.

Zowel CNV als FNV lieten eerder al weten de gang naar de rechter alleen te staken als de maatregel geheel geschrapt wordt. 

"De 5,8 procent ligt nog steeds op tafel en aan werknemers wordt geen enkele garantie en zekerheid geboden. Een gang naar de rechter is dus de enige oplossing voor dit conflict", zegt FNV-onderhandelaar Niels Suijker woensdag.

De kans dat V&D de geplande salarisverlaging erdoor krijgt bij de rechter is zeer klein, zo bleek uit een rondgang van NU.nl onder arbeidsrechtspecialisten. 

Boekenleverancier

De eerste leverancier laat ook van zich horen. Het CB (voorheen het Centraal Boekhuis) de grootste boekleverancier in Nederland, laat weten "tot nader order" een leverstop in te voeren omdat de kredietkraan voor V&D op nul is gezet. 

De levering is al op 23 januari gestaakt. CB stelde de leveringsstop in nadat zijn kredietverzekeraar Coface had besloten de kredietlimiet voor V&D in te trekken. "Coface bepaalt de kredietwaardigheid van onze debiteuren en wij volgen dat advies", zegt CB-directeur Hans Willem Cortenraad.

Door de levering van boeken te staken, wordt voorkomen dat het risico bij de uitgeverijen komt te liggen als het met V&D misgaat. Door dit besluit zullen uitgevers en het CB geen schade lopen, lopende facturen zijn namelijk gedekt. 

De openstaande rekeningen zijn nog wel gedekt door de kredietverzekering. Cortenraad benadrukt dat V&D geen betalingsachterstand heeft.

Huur

Dinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen, omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. De uitspraak hierover is vrijdag.

Volgende week volgt nog een rechtszaak. Beleggingsmaatschappij Prowinko spant een kort geding aan om V&D uit zijn pand in Roermond te zetten wegens huurachterstand. Hiervoor is nog geen specifieke datum vastgesteld.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | 'Kans dat V&D loonoffer erdoor krijgt is zeer klein' | Profiel V&D