De luchtvrachtsector heeft het afgelopen jaar kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Daardoor is de vraag na jaren van stagnatie weer overtuigend gegroeid. 

Dat meldt de luchtvaartorganisatie Iata woensdag bij de publicatie van de vervoersstatistieken over december.

Over heel 2014 nam de vraag naar vrachtvervoer met 4,5 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat is een stevige verbetering ten opzichte van de 1,4 procent groei die de branche in 2013 doormaakte.

Veruit het grootste deel van de groei kwam voor rekening van luchtvaartmaatschappijen in Azië en het Midden-Oosten. In Latijns-Amerika nam het vrachtvervoer onder invloed van een economische terugval in Brazilië nauwelijks toe.

In Europa kwam de groei over heel 2014 uit op 2 procent. De economische tegenwind in de eurozone en handelssancties tegen Rusland stonden een sterkere expansie in de weg. Europese luchtvaartmaatschappijen lieten de capaciteit met 3 procent oplopen, waardoor de beschikbare vrachtruimte gemiddeld minder goed werd benut.

Met een groei van 4,9 procent in december eindigde de luchtvrachtsector het jaar volgens Iata met een positieve noot. Maar ondanks de gestaag aantrekkende vraag van het afgelopen jaar vlogen vrachtvliegtuigen in december nog altijd voor meer dan de helft leeg rond.

Iata-topman Tony Tyler waarschuwde voor al te veel optimisme. Recente zorgen over de gezondheid van de wereldeconomie hebben volgens hem nog geen invloed gehad op de luchtvrachtmarkt. ''Maar het is een risico dat wij in 2015 nauwlettend in de gaten moeten houden'', zegt hij.