Verhuurder IEF was bereid V&D vergaand tegemoet te komen om de noodlijdende warenhuisketen uit de financiële problemen te helpen.

Dat zei de raadsman van het vastgoedfonds dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam. Het vastgoedfonds, eigenaar van twaalf V&D-panden, wilde instemmen met een huurvrije periode van vier maanden en een huurverlaging van 30 procent daarna. 

In ruil moest het warenhuisconcern een groot aantal vierkante meters winkeloppervlakte inleveren en de onderverhuurders overdragen.

IEF was verder bereid de miljoeneninvesteringen op te hoesten die nodig zouden zijn om de panden geschikt te maken voor andere huurders. Het voorstel leek een goede kans te maken, maar werd eind januari door V&D alsnog afgeschoten.

Video: 'Verhuurder wilde V&D tegemoet komen'

Ontruiming

IEF eist in kort geding tegen V&D nu ontruiming van de panden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht en wil dat per ommegaande de huur van de twaalf vestigingen wordt betaald.

De ontruiming zou er volgens de raadsman van V&D toe leiden dat het noodlijdende warenhuisconcern uitstel van betaling moet aanvragen omdat het op dit moment niet in staat is de afvloeiingsregelingen te dragen voor de betrokken 606 werknemers die dan op straat komen te staan. De rechter doet vrijdag uitspraak.

Roermond

Ook beleggingsmaatschappij Prowinko gaat een kort geding aanspannen tegen V&D. Prowinko wil op deze manier bereiken dat V&D uit zijn pand in Roermond wordt gezet.

De winkeleigenaar gaat er niet mee akkoord dat het warenhuis vier maanden geen huur wil betalen en vervolgens een 40 procent lagere huur wil dan nu. Dit bevestigde directeur-eigenaar Max Vorst dinsdag na berichtgeving op 1 Limburg. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Ook de leveranciers laten van zich horen. Zij willen niet de dupe worden van de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die V&D probeert door te voeren, zegt voorzitter Jef Wintermans van brancheorganisatie MODINT. 

Problemen

Dinsdagochtend betaalde V&D op de valreep de volledige huur voor het pand in Amsterdam en een deel van de huur voor de winkels in Den Haag, Maastricht en Utrecht, maar de eigenaar liet weten dat het niet genoeg is om het kort geding af te blazen.

V&D wil heronderhandelen over alle huurprijzen om zo de financiële problemen het hoofd te bieden. Eerder werd vanuit de werkgever eenzijdig aangekondigd dat alle lonen met 5,8 procent gekort gaan worden. Een actie die kwaad bloed heeft gezet bij de vakbonden en juridisch gezien weinig kans van slagen heeft.

Profiel V&D