De Amsterdamse beurs moet beter toegankelijk worden voor middelgrote en kleine ondernemingen (mkb).

Dat doel stelde Maurice van Tilburg, sinds maandag de nieuwe topman van Euronext bij zijn aanstelling.

Van Tilburg noemde het aantrekken van mkb-bedrijven van essentieel belang voor de toekomst van de Amsterdamse beurs. ''Dat moet slagen", zo zei hij. Als voorbeeld noemde Van Tilburg de aanstaande beursgang van bedrijven als Bols en GrandVision. Nederlandse bedrijven die nog deze week de stap naar de beurs zetten om kapitaal op te halen.

Volgens Van Tilburg zal een aanzienlijke groep bedrijven het voorbeeld van Bols en Grandvision gaan volgen. ''Grote bedrijven bewijzen het succes van de beurs. Daardoor durven ook middelgrote ondernemingen de stap te maken", zo zei de nieuwe topman. ''Dat heeft ertoe geleid dat ook kleinere bedrijven nu kijken naar een beursgang."

Complex

Tegelijkertijd onderkende Van Tilburg dat een beurgang nu nog erg complex is voor kleinere bedrijven. Om meer kleine bedrijven over de streep te trekken wil hij er dan ook voor zorgen dat bedrijven beter worden begeleid. ''Het moet minder ingewikkeld'', concludeerde hij.

Van Tilburg is in Amsterdam de opvolger van Cees Vermaas die vorig jaar onverwachts vertrok bij de beursuitbater. Na zijn afscheid stelde Vermaas dat Euronext te klein zou zijn voor de 'grote jongens'.

Van Tilburg reageerde niet inhoudelijk op de kritiek van Vermaas. ''Ik kan alleen de cijfers laten spreken", zo zei hij. Van Tilburg wees onder meer op de beursgangen van Altice, NN Group en Pershing Square Holdings afgelopen jaar in Amsterdam. Die behoorden tot de grootste beursgangen van Europa.

Vermaas zei in april vorig jaar tegen NU.nl dat het mkb zich meer zal gaan wenden tot de openbare kapitaalmarkt in plaats van banken.