CNV Dienstenbond heeft geen goede hoop dat V&D de aangekondigde loonsverlaging van 5,8 procent voor donderdag van tafel veegt.

Dat zegt Martijn den Heijer, bestuurder van CNV Dienstenbond, maandag tegen NU.nl.

Samen met FNV Handel heeft de werknemersorganisatie de directie van V&D gesommeerd om het loonoffer voor die dag te schrappen.

"We wachten de reactie in spanning af, maar ik heb geen goede hoop dat de loonsverlaging van tafel gaat. De investeerders zetten veel druk op V&D, ze moeten meewerken of anders gaat de stekker eruit. V&D zit redelijk klem", zegt Den Heijer.

Eis

Om een gang naar de rechter te voorkomen is dat wel een harde eis, zegt ook FNV Handel-bestuurder Niels Suijker. "Zo'n loonoffer kan en mag helemaal niet, ook niet vanwege zwaarwegende omstandigheden waar V&D zich op beroept. Dat moet eerst van tafel, daarna gaan we kijken wat er wel mogelijk is. De bal ligt nu bij V&D", zegt Suijker.

Beide vakbondsbestuurders begrijpen wel dat er iets moet gebeuren bij de noodlijdende winkelketen. Den Heijer: "We ontkennen de situatie niet, het gaat al jaren slecht met V&D. We moeten kijken hoe we hier met zijn allen iets aan kunnen doen, misschien moet er gekeken worden naar het aantal filialen. Maar we moeten daar wel op een nette manier eerst over praten."

Een afzwakking van de loonsverlaging is voor FNV-bestuurder Suijker geen optie. Als de aangekondigde maatregel toch doorgaat, volgt een juridische strijd. "We zitten niet te wachten op een gang naar de rechter. Maar als het moet, doen we dat."

Crisis

De retailbranche is hard getroffen door de financiële crisis, daar lijdt V&D ook onder. Verder heeft het bedrijf onvoldoende kunnen inspelen op de opkomst van online winkelen.

Sun Capital, sinds 2010 eigenaar van V&D, liet vorige week weten alleen bereid te zijn 40 miljoen euro te investeren in de warenhuisketen als alle andere betrokken partijen de gevraagde bijdrage leveren. De warenhuisketen wil onder andere een huurvrije periode, dat voorstel is vooralsnog tegen het zere been van de vastgoedeigenaar. 

Profiel V&D