De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in januari voor de eenentwintigste maand op rij toegenomen. 

Bovendien was er sprake van een groeiversnelling ten opzichte van december, zo blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex van de NEVI, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,5 in december tot 54,1 vorige maand. Dat is volgens de brancheorganisatie de hoogste stand sinds februari 2014. Een cijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

De groei van de industriële productie werd, voor de negentiende maand op rij, aangejaagd door een stijging van het aantal orders. ''De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie is uitstekend'', zei hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven.

Verkoopprijzen

Van Weele wees er op dat de prijzen die Nederlandse fabrikanten voor hun goederen vroegen opnieuw daalden. De verkoopprijzen daalden het sterkst in twintig maanden. Dat is het gevolg van lagere inkoopkosten, door de fors gedaalde prijzen van olie en andere grondstoffen, maar ook van toenemende concurrentie.

Vorige maand daalde de hoeveelheid onvoltooid werk opnieuw, wat volgens de NEVI wijst op overcapaciteit. ''Wel was deze daling de kleinste in vier maanden'', aldus de organisatie. De voorraad eindproducten daalde ''fors'' en in de sterkste mate sinds februari 2014.

De werkgelegenheid nam voor de tiende maand op rij toe, ''zij het bescheiden''.