
Faillissement Spyker teruggedraaid
Dat maakt het Gerechtshof van Leeuwarden donderdag bekend.
Het bedrijf was op 18 december failliet verklaard, maar daartegen is op 21 januari beroep aangetekend bij het Gerechtshof van Leeuwarden.
Volgens het hof is het aannemelijk dat de surseance zal leiden tot een schuldeisersakkoord. Hiervoor zijn gelden beschikbaar gesteld. Om die reden moet er volgens het hof nu geen faillissement worden uitgesproken.
De bewindvoerder van Spyker, Henk Pasman, is donderdag niet beschikbaar voor commentaar. Ook Spyker-topman Victor Muller wil geen toelichting geven.
Uit de uitspraak van het hof blijkt dat derden een bedrag van 4,3 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld. Een groot deel daarvan, 2,2 miljoen euro, is bestemd voor het dekken van de lopende verplichtingen over de maanden december 2014 en januari en februari 2015. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor het aanbieden van een akkoord aan de schuldeisers.
Video: Faillissement autobouwer Spyker vernietigd
Niet het einde
Medeoprichter en topman Victor Muller zei toen het faillissement werd uitgesproken al dat het niet om het einde ging van de autofabrikant.
In een verklaring van Spyker valt te lezen dat het bedrijf inmiddels een overeenkomst heeft bereikt met het merendeel van zijn schuldeisers. "We verwachten dat Spyker binnen enkele weken de surseance achter zich zal laten", aldus Victor Muller.
Zodra dat gebeurd is, gaat Spyker verder met de introductie van de nieuwe sportwagen B6 Venator en de voorgenomen fusie met een Amerikaanse bouwer van elektrische vliegtuigen. De techniek die daarin gebruikt wordt, moet op termijn zijn weg gaan vinden naar de auto's van Spyker.